05.06.2020 | Nota de premsa de la Fundació IReS
- La iniciativa ha dotat de recursos a 25 famílies en situació de vulnerabilitat que s’atenen des de la fundació a Catalunya i Balears
- Fins que finalitzi el curs, els infants d’aquestes famílies tindran accés a internet per a seguir les classes i continuar amb els programes de reforç educatiu
Durant el mes de maig, l’operadora de telecomunicacions Parlem Telecom ha col·laborat amb la Fundació IRES donant 25 targetes SIM per a facilitar l’accés a internet d’infants i joves de famílies en situació de vulnerabilitat.
L’operadora de telecomunicacions catalana ha col·laborat a través del repte Connectem oportunitats, impulsat per l’associació del 22@Network en favor de la Fundació IRES, i amb l’objectiu de fer arribar recursos tecnològics a les famílies més afectades per l’escletxa digital. Fins al moment, la iniciativa ha dotat de material a més de 70 famílies dels projectes d’atenció integral que es duen a terme des de l’entitat social a Catalunya i Balears.
Poc després de comunicar la represa del curs escolar a tot l’Estat, el passat 14 d’abril, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat anunciava que entre el 10 i el 15% dels i de les alumnes a Catalunya no disposaven d’accés a recursos tecnològics, un fet que posava de manifest les desigualtats i la manca d’oportunitats que afecten avui dia a milers de famílies en situació vulnerable. Segons el darrer estudi de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Bretxes digitals: Noves expressions de les desigualtats, 155.000 llars catalanes encara no disposen d’accés a internet.
Així, doncs, a la crisi sanitària se li sumaria l’altra crisi subjacent, provocada per la manca de recursos bàsics i que cada dia que passa agreuja la situació personal i familiar a moltes més llars. A banda de poder tenir electricitat, aigua corrent i la nevera plena, tenir internet i comptar amb recursos d’entreteniment són les eines que més han necessitat les famílies amb fills i filles en edat escolar durant aquest confinament. Més encara quan no comptar amb elles ha significat l’aïllament social gairebé total.
Així ha estat el cas de la Fairlady, mare de família monoparental i usuària del projecte Aferra’t, un dels serveis centrats en la promoció de la inclusió social que la Fundació IRES duu a terme al districte de Sant Martí, a Barcelona. “Un cop que l’institut va anunciar que els alumnes havien de seguir treballant amb deures i sessions escolars a través d’internet, vaig sentir ansietat per no saber com fer-ho amb la meva filla, ja que no teníem connexió wifi a casa”, ens confessa. “Això ens feia sentir a totes dues desconnectades del món, i aïllades; amb molta angoixa i estrès per no poder cercar solucions i amb la por de quedar-nos enrere”.
Com a moltes altres mares, no poder oferir recursos perquè la seva filla pogués seguir el curs li feia sentir una angoixa i malestar emocional que va haver de gestionar amb el suport psicoterapèutic dels professionals de la fundació. El que més li preocupava era la incertesa de la situació, no saber si es podrien contagiar per la COVID-19, quins riscos comportava i no saber si podrien comptar amb l’ajuda que necessitaven. “Quant de temps haurem d’estar tancades? Quan tornarà la meva filla a l’escola o, quan podré tornar a treballar? Aquestes són les preguntes recurrents que em feia i que no em deixaven dormir”, ens comparteix. El seu neguit, però, es va alleugerir quan, durant la primera setmana de maig va rebre la targeta SIM de Parlem Telecom. Aquest recurs li ha permès a la seva filla reprendre el ritme del curs escolar i tenir més possibilitats d’entreteniment tot i estar confinades; i a ella, tenir accés a la informació per estar al dia respecte les noves mesures que s’haguessin d’adoptar durant l’estat d’alarma per la COVID-19, a més de poder buscar feina i escollir formes alternatives d’oci per a la seva família.
La família de la Gladys, mare de dos fills, participa en diferents serveis d’atenció integral a famílies de la Fundació IRES a Barcelona. En esclatar l’estat d’alarma, ella va ser afectada per un ERTO i el seu marit es va quedar sense feina. També, van haver de lidiar amb l’estrès que suposava tenir els seus fills i filles a casa sense poder fer el seguiment escolar corresponent o sense tenir opcions d’entreteniment per a gestionar el temps. La Gladys, a part d’encarregar-se de les cures, havia de fer de mestra dels seus petits amb els pocs materials que tenia a l’abast. “No estàvem preparats per no poder anar a l’escola d’un dia a un altre”, es lamenta, “de fet, no teníem ni material escolar bàsic, com llapis de colors, folis o gomes d’esborrar…”. A més, ens explica, que els seus fills i filles eren dels pocs infants de l’escola que no tenien accés a internet o recursos, com un ordinador o una tablet, per a connectar-se en grup. Des del centre educatiu, tota la informació sobre les matèries l’enviaven per correu electrònic i feien trobades online en les quals no podien participar. “El que més m’angoixava com a mare és que els meus fills i filles no poguessin estar al mateix nivell que els seus companys de classe”. Després de rebre les primeres donacions de material, entre elles, les targetes SIM, la dinàmica a casa seva va millorar. El que més valora ara és el fet que els seus fills es puguin sentir com a iguals, amb igualtat de condicions respecte els seus companys de classe. I com ella mateixa ho expressa, “saber que estem fent tot el que podem amb tota l’ajuda que ens estan donant ens ha fet sentir més segurs com a pares”.
L’escletxa digital és només un aspecte de la bretxa social en què viuen milers de persones al nostre voltant (i que ens pot afectar a tothom), i representa la desigualtat i la manca d’oportunitats per accedir als recursos disponibles, sobretot per part d’aquells col·lectius més vulnerables. La seva reducció real dependrà d’una voluntat i uns esforços comuns a una era en què la tecnologia pot brindar-nos més oportunitats, contribuir al nostre benestar social i estant al servei de les persones.
Aquesta col·laboració amb la Fundació IRES s’afegeix a altres accions solidàries que ha dut a terme Parlem Telecom per lluitar contra la bretxa digital durat l’estat d’alarma. Així, l’operadora catalana va aportar 30 targetes SIM a l’Ajuntament de Vic i 30 al de Torroella de Montgrí per garantir l’accés a Internet d’alumnes que formen part de famílies en situació de vulnerabilitat en aquestes localitats, i també va col·laborar amb l’entitat Casal dels Infants instal·lant wifi a 50 famílies vulnerables a Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt. D’altra banda, Parlem Telecom també va donar 400 targetes SIM per a una iniciativa del Col·legi de Metges de Barcelona, que va permetre la connectivitat, mitjançant tauletes o mòbils amb tecnologia 4G, entre pacients ingressats per COVID19 i les seves famílies a diversos hospitals catalans.