28.08.2020 | Projecte de Fundació Surt

Surt comença la segona edició de ROADS, un projecte adreçat a dones joves de l’eix Besòs amb l’objectiu d’”obrir camins diversos i flexibles que les ajudin a superar obstacles i a accedir al mercat laboral en condicions de no discriminació”, expliquen Neus Garriga i Aina Canovas, tècniques d’orientació laboral. La participació és una de les bases del projecte, que busca situar les dones participants al centre, a través d’una metodologia dinàmica i vivencial. En paral·lel a l’itinerari, ROADS desenvoluparà accions de prospecció i intermediació laboral amb empreses per tal d’afavorir els processos d’inserció sociolaboral de les joves, en molts casos, en situacions de vulnerabilitat.

El projecte oferirà sessions d’orientació individualitzades, acompanyament en la recerca de feina, formació pofessional (amb titulació del SOC en l’itinerari de forn, pastisseria i brioixeria amb el carnet de manipulació d’aliments o bé en l’itinerari d’auxiliar de cuina amb el carnet de manipulació d’aliments) i pràctiques en empreses. L’itinarari de ROADS també inclou formació en informàtica i eines digitals, en llengua catalana i en perspectiva de gènere, així com sortides per entrar en contacte amb empreses i altres centres que puguin ajudar les joves a projectar-se professionalment.

La iniciativa, que torna a convocar-se enguany després dels bons resultats de la primera edició entre les participants, té en l’empoderament l’eix transversal per fonamentar i consolidar el procés de canvi i millora de l’ocupabilitat. “L’objectiu final és fomentar la inserció laboral o bé el retorn al sistema educatiu d’aquestes joves, ara bé, també és important el procés que plantegem per arribar-hi, i que passa per l’empoderament personal; per acompanyar les joves a detectar i treure el millor d’elles mateixes, a través del model per competències de Surt”, detalla Garriga.

Els barris de l’eix Besòs, d’on provenen les participants del ROADS, són territoris on es concentren els índex més alts de vulnerabilitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’atur és més elevat, més de la meitat de les persones afectades ja no cobren prestació i la qualificació de la població és més baixa. “Ens trobem davant d’un perfil de noies amb escasses expectatives de millorar el seu nivell educatiu a causa de diversos factors, com són la manca d’autoconfiança, manca de suport familiar i l’absència de referents propers d’èxit acadèmic”, explica Canovas sobre les condicions de partida de bona part de les participants que esperen al projecte, d’acord amb l’experiència de l’anterior edició.

ROADS arrencarà al setembre l’itinerari per a dones d’entre 16 i 29 anys en situació d’atur i dins del programa de garantia juvenil del SOC. “És molt important no deixar a aquestes joves sense atenció educativa, encara que sigui en espais no formals, promoure’n el desenvolupament de competències tècniques en un àmbit que les motivi i que, alhora, reverteixi en una millora de la seva comunitat, per tal de que surtin de l’àmbit domèstic i puguin començar a plantejar-se objectius formatius i d’inserció laboral més ambiciosos a mig o llarg termini”, afegeixen les tècniques.

Per més informació i per accedir al projecte, podeu contactar amb aina.canovas@surt.org (626443003) i neus.garriga@surt.org  (606968196)

print page

Recommended Posts