28.09.2020 | Conferència organitzada pel Diplocat i l’IEMed
El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), juntament amb la Generalitat de Catalunya, organitzen, el proper 30 de setembre, al Palau de Pedralbes de Barcelona, la jornada Diàleg Intercultural Mediterrani: Reconèixer-nos en la cultura dels altres, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu és debatre i posar en valor el paper de les societats i les cultures mediterrànies a l’hora d’encarar els reptes globals.
La jornada s’emmarca dins el cicle de “Diàlegs de la Mediterrània +25” que la Generalitat de Catalunya impulsa per celebrar el vint-i-cinquè aniversari de l’anomenat Procés de Barcelona. Es tracta d’un projecte col·lectiu que va néixer per reforçar la cooperació i el diàleg entre la Unió Europea i els països de la conca mediterrània i que va constituir un pas decisiu cap a la consolidació de l’associació euromediterrània i la posterior creació de la Unió pel Mediterrani, l’any 2008. La jornada comptarà amb la participació del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, que serà l’encarregat de cloure l’acte amb la conferència Catalunya i el diàleg intercultural a la Mediterrània.
La jornada s’iniciarà amb les paraules de benvinguda del director general d’Afers Europeus i Mediterranis de la Generalitat, Alfonso González, el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, el director general de l’IEMed, Josep Ferré, i la secretària general de Diplocat, Laura Foraster i Lloret.
Seguidament tindrà lloc la primera taula de ponències, Quin futur pel diàleg entre cultures a la Meditèrrània, que comptarà amb la participació de l’escriptor Tahar Ben Jelloun, el director executiu de la Fundació Anna Lindh d’Alexandria, Nabil Al Sharif, i la vicepresidenta de la Fundació Adyan de Beirut, Nayla Tabbara. El periodista, director executiu de la Fundació Anna Lindh (2008-2015) i membre del Consell Consultiu de Diplocat, Andreu Claret, actuarà com a moderador.
Posteriorment, tindran lloc dues taules més per donar veu als actors socials i institucions de l’àmbit mediterrani. A la taula, Conviure a la Mediterrània: la interculturalitat com a eina, hi intervindran el catedràtic de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona, José Enrique Ruiz Domènec, el director de l’Escola de Governança i Economia de Rabat, Mohamed Tozy, el catedràtic al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Ricard Zapata-Barrero, i la cofundadora de Young Mediterranean Voices del Caire, Esmat Elsayed. El debat se centrarà en destacar el paper que poden jugar la cultura i el patrimoni, els valors compartits basats en l’humanisme, els aspectes religiosos, la mobilitat migratòria i els joves per afavorir un millor diàleg intercultural, que contribueixi a la construcció d´un projecte mediterrani renovat i compartit entre tots els pobles que el conformen.
A la darrera taula, amb el títol: La pràctica del diàleg: Testimonis i propostes des del teixit associatiu, es posaran en valor pràctiques del teixit associatiu de foment de la cohesió, tant necessària en el context de crisi social i sanitària actual, i es proposaran prioritats i mesures a fomentar per part de les polítiques europees a la Mediterrània. Els participants en aquesta taula seran el director general de la Fondation Esprit de Fes, Driss Krouz, la directora d’Interarts, Mercedes Giovinazzo, el president d’AZAHARA, Mohamed El Amrani, i el coordinador de xarxa de la Fundació Anna Lindh, Anis Boufrika.
Al llarg d’aquests 25 anys, la relació entre Europa i els veïns del sud i de l’est del Mediterrani ha estat plena de reptes i desafiaments de primera magnitud, en un entorn cada cop més global i de profundes transformacions. En aquesta darrera dècada, han pres protagonisme noves generacions de joves, dones i societat civil, especialment implicats a l’hora de demanar canvis i espais d’obertura. Els valors del pluralisme, la inclusió, la dignitat i el reconeixement apareixen cada vegada més com a eines necessàries en la construcció d’espais de reconciliació i de diàleg, que facin front a amenaces reals com el canvi climàtic i les pandèmies, desterrant la narrativa de la violència, el conflicte i el malentès, i potenciant la inclusió social. D’aquesta manera, el diàleg és l’instrument més rellevant per conèixer, escoltar i configurar relacions sòlides.
Aquesta jornada vol contribuir a posar de manifest tots els elements que formen part de la identitat mediterrània i donar veu als actors que poden assolir els canvis i transformacions globals que el món demana i que l’àrea mediterrània necessita.