Agencia COM Social_logo_10 anys10 anys Agència de Comunicació Social
11.12.2019 
de 12 a 16h

Col·legi de Periodistes | Rambla de Catalunya 10

ecard | Programa | Crònica | Fotografies | Vídeo de l’acte

Es pot fer bon periodisme i infoshow alhora?

Benvinguda a càrrec de Xavier Puig, president d’ECAS

12h Taula rodona | La realitat social als mitjans, amb:

  • Montse Armengou, directora del programa Sense Ficció | @montsearmengou 
  • Helena López Vallejo, periodista especialitzada en moviments socials i veïnals a El Periódico de Catalunya | @Hlopezvallejo
  • Albert Om, director del programa Islàndia a RAC1

Moderada per Montse Santolino, responsable de premsa de Lafede.cat

Cloenda a càrrec d’Agnès Felis, directora de l’Agència de Comunicació Social

14h Piscolabis i brindis

 

Introducció a la taula rodona

Explicar la realitat social amb tota la seva complexitat, incidint en les causes de les problemàtiques i contextualitzant els fets més enllà dels seus protagonistes concrets, és el repte a què s’enfronten cada dia els qui fan comunicació des d’entitats socials i els periodistes que cobreixen aquesta realitat amb compromís i responsabilitat. Fugint de la crònica de successos, intentant no estigmatitzar i no caure en la morbositat o la truculència, respectant la intimitat de les persones, aprofundint en els perquès i donant cabuda també a les històries en positiu, encara que no siguin tan punyents o noticiables.

En un context marcat per l’anunci d’una nova crisi quan encara patim els estralls de l’anterior, amb un fort malestar social i un panorama polític immers en la confrontació, l’auge dels populismes i els missatges simplistes generen una gran preocupació. El paper del mitjans de comunicació esdevé cabdal per evitar el retrocés des del punt de vista dels drets, les llibertats i els valors democràtics. Però fins i tot els mitjans més prestigiosos arreu del món s’han vist sacsejats en els darrers anys per una confluència de factors econòmics, tecnològics i socials que han posat en qüestió la seva reputació i credibilitat.

Avui els mitjans viuen atrapats entre la necessitat de tenir audiència –espectadors, oients, lectors— i l’obligació deontològica d’informar de manera rigorosa. Trobar l’equilibri planteja dilemes diaris i la dictadura de la immediatesa, atiada per l’univers digital i les xarxes socials, anul·la sovint la possibilitat de reflexionar o debatre com caldria per resoldre aquests dilemes garantint la màxima qualitat dels continguts publicats.
Les entitats socials, per la seva banda, malden per tenir visibilitat, marcar l’agenda mediàtica i incidir en les polítiques públiques sense desatendre els seus objectius missionals, que passen per combinar l’atenció i acció directes amb la transformació de la realitat i les estructures que generen pobresa, exclusió i desigualtats. Alhora que miren de respondre a les necessitats més immediates dels col·lectius que atenen, lluiten per trencar amb les dinàmiques assistencials i llençar missatges capaços de sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania contra la injustícia social.

Què podem fer millor des dels dos fronts, mitjans de comunicació i entitats socials, perquè la ciutadania s’interessi pels temes socials i tingui accés a informació de sobre la realitat social de la màxima qualitat?

Al llarg dels seus deu anys d’existència, l’Agència de Comunicació Social ha mirat de contribuir a aquest objectiu amb la seva tasca de gabinet de premsa especialitzat en l’àmbit social, centrat en ‘les causes’ o els temes més que no pas en la difusió des del punt de vista ‘corporatiu’ o d’organitzacions concretes, i també mitjançant xerrades i trobades de professionals per posar en comú neguits, preocupacions i idees perquè es faci més i millor periodisme social. En aquestes sessions han sorgit qüestions com l’ús de testimonis i la necessitat de ‘posar rostre’ a les informacions; la importància, i alhora les limitacions, de les dades i els informes; l’enfocament dels temes socials com a ‘penes i misèries’ enfront la possibilitat de donar-los un tractament positiu, posant èmfasi en experiències positives o històries d’èxit; el pes de l’agenda política i de les seccions informatives compartimentades com a obstacle perquè la realitat social tingui major presència als mitjans; la dificultat de trencar marcs mentals i imaginaris amb informació ‘pura i dura’; o la conveniència de construir un relat que permeti superar la fragmentació de la realitat.

En aquesta edició especial dels debats que proposa l’Agència de Comunicació Social es tracta de recuperar algunes d’aquestes qüestions posant el focus en com fer compatible el periodisme de fons, que contextualitza i explica causes, conseqüències i implicacions, amb dels dinàmiques dels mitjans de comunicació i les tendències en el consum d’informació i altres continguts periodístics per part de la ciutadania.

Segueix-nos a Twitter: @agencia_comsoc #ComunicacióSocial #PeriodismeSocial

Organitza:

ecas_logo

Amb el suport de:

treball,afersosiclasifamilies_2016_horitzontal

 

 

Periodistes_logo