08.04.2020 | Nota de premsa de Càritas Barcelona
- L’entitat ha rebut 450 sol·licituds d’ajuda en una setmana, i estima que ha multiplicat per tres el nombre de peticions que rebia abans de l’estat d’alarma
- El 80% d’aquestes peticions són per cobrir necessitats bàsiques, com l’alimentació o l’habitatge
- Càritas Diocesana de Barcelona constata que hi ha moltes persones en situació administrativa irregular, sense llar o sense domicili fix que no poden acollir-se a cap de les mesures aprovades pel Govern Espanyol, i demana ampliar les ajudes perquè arribin a aquests col·lectius
Barcelona, 06 d’abril de 2020 – “Després d’aquesta crisi sanitària, vindrà una crisi social i econòmica. Estem començant a notar-ne les conseqüències i cal estar preparats”. Així s’ha expressat el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, davant de la crisi sanitària, econòmica i social que ha provocat el COVID-19.
En aquest context d’extrema dificultat, Busquets ha explicat que Càritas Diocesana de Barcelona va rebre una mitjana de 450 peticions socials durant la setmana passada, i estima que ha multiplicat per tres les que rebia abans de l’estat d’alarma decretat pel COVID-19. El 80% d’aquestes peticions socials han estat per cobrir necessitats bàsiques, com l’alimentació i la llar (pagament de lloguers, relloguers o subministraments).
Garantir l’alimentació de les persones vulnerables se situa com la prioritat número ú de l’entitat, però també s’alerta que problemes com l’habitatge continuen presents en el dia a dia de moltes famílies. El director de Càritas Barcelona ha recordat que a la diòcesi de Barcelona hi ha unes 179.000 persones que viuen en habitacions de relloguer o habitatge insegur, i que ara mateix tenen greus dificultats per pagar els 400€ o 500€ de lloguer mensual.
“Ens preocupa la situació de famílies amb infants que viuen en habitatges insegurs o inadequats. Els pares i mares d’aquestes famílies es troben molt angoixats, ja que molts no tenen feina i han esgotat els pocs estalvis que tenien”, ha advertit. Les condicions en les quals viuen aquestes famílies no són òptimes, ja que estan confinades en un espai reduït, amb soroll, i en molts casos han de conviure en un mateix habitatge amb persones que no coneixen.
Aquesta situació provoca que les desigualtats s’agreugin, sobretot en els infants que viuen en aquestes condicions. “Quan els més menuts no poden anar a l’escola, el conjunt de bretxes (digital, emocional, social, cultural, de necessitats bàsiques, d’habitatge) s’eixamplen i els deixen en una situació de molta desprotecció i vulnerabilitat” ha advertit Busquets.
Segons el darrer informe Foessa de la diòcesi de Barcelona, el 27% dels menors es troba en situació d’exclusió social. En aquests casos, Càritas Diocesana de Barcelona està duent a terme reforços escolars de manera telefònica o per mitjà de trobades virtuals, amb la finalitat de mitigar les desigualtats que aquesta situació pugui provocar.
La tasca de Càritas Diocesana de Barcelona
Càritas Diocesana de Barcelona manté 69 punts de distribució d’aliments oberts, a més de 6 menjadors socials (4 parroquials i 2 amb altres entitats) que estan entregant pícnics per endur i que atenen a una mitjana de 400 persones al dia. Durant la setmana passada van obrir-se dos d’aquests menjadors socials, amb col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i de dues parròquies de la ciutat.
D’altra banda, es continua garantint l’atenció i seguiment de les 250 persones que viuen en els 45 recursos residencials que Càritas té repartits per tota la diòcesi, i més de 200 persones professionals, juntament amb uns 600 voluntaris de l’entitat continuen treballant per atendre les peticions socials del dia a dia, sigui de manera presencial o telemàtica.
Mesures urgents per mitigar els efectes de la crisi social
Càritas Diocesana de Barcelona ha destacat la tasca conjunta que està fent amb les administracions locals de la diòcesi de Barcelona, però reitera la necessitat que totes les administracions sense distinció facin tot el que estigui a les seves mans per mitigar els efectes d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social.
En aquest sentit, l’entitat ha demanat posar el focus en tres col·lectius principals, que són les famílies amb menors sense recursos, les persones que viuen de relloguer i les persones en situació administrativa irregular. Respecte a aquests darrers, Càritas adverteix que hi ha moltes persones que no poden acollir-se a cap de les mesures aprovades pel Govern Espanyol, i que caldria ampliar les ajudes perquè cobreixin les persones en situació irregular, així com aquelles que es troben sense llar o sense domicili fix.
Finalment, Càritas Diocesana de Barcelona ha demanat treballar en la garantia d’ingressos mínims, com a última xarxa de protecció social per persones i famílies. Aquesta mesura podria reduir l’impacte social i econòmic que està patint la població més vulnerable, i evitaria que les conseqüències d’aquesta crisi sanitària i social s’agreugin i es cronifiquin en el futur més immediat. En aquesta línia, Càritas fa una crida explícita a la col·laboració i al compromís de les diferents administracions públiques i, en concret demana a la Generalitat de Catalunya que, en cas que el Govern de l’Estat aprovi una renda mínima o bàsica durant l’estat d’alarma, la Generalitat complementi l’import que vingui de l’Estat fins a assolir l’import de la RGC.