Cleries es dirigeix a les entitats d'ECAS per respondre les inquietuds plantejades.Una seixantena de responsables de les entitats membres d’ECAS van poder plantejar dijous passat al conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, les seves preocupacions i preguntes sobre els àmbits en què treballen les sis comissions de la federació. Els coordinadors de cadascuna d’elles i una representant de la Junta directiva, a més de la presidenta Teresa Crespo, van exposar les línies de treball que marquen els fulls de ruta i les inquietuds del sector en el context actual d’anunci de retallades en tots els departaments del Govern. El conseller es va mostrar pròxim i atent a les qüestions plantejades, que va respondre després del dinar conjunt organitzat per ECAS.

La necessitat d’assolir un treball coordinat entre els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya va ser una de les inquietuds compartides pel conjunt de comissions d’ECAS. En aquest sentit, el conseller Cleries va expressar la voluntat de ser “un sol Govern” i facilitar la tasca a les entitats. Es va comprometre a treballar transversalment amb la resta de departaments, especialment amb Ensenyament i Empresa i Ocupació en la inserció sociolaboral, i també per impulsar plans d’igualtat i de conciliació de la vida laboral i familiar, una de les reivindicacions de la Comissió de Gènere. Cleries també va anunciar una futura llei interdepartamental de desburocratització de l’administració, i va obrir la porta a les entitats perquè “aportin idees des de la seva experiència”.

Pressupost disminuït i convenis plurianuals
Cleries va assegurar que la manca de tresoreria no serà un problema futur per a les entitats socials, sinó que en tot cas ho seran els recursos de què disposi l’administració. El conseller va admetre que el pressupost del Departament de Benestar Social i Família previst pel 2011 –que s’aprovarà el mes de juliol i ja s’està negociant amb el Departament d’Economia i Coneixement– serà inferior al d’anys anteriors, però es va mostrar esperançat que les retallades en polítiques socials seran menors que en altres àmbits, i es va comprometre a no reduir partides dels programes que afecten als col·lectius més vulnerables. El Departament vol apostar per “fugir de les subvencions, que són per programes puntuals” i signar convenis plurianuals per col·laboracions de continuïtat. Els ajuts i convenis 2011 es resoldran durant l’estiu, però davant la necessitat de les entitats de planificar la seva activitat amb anterioritat, Cleries va assegurar que es convocaran en els propers mesos i es podran “emparaular”.

El Conseller va agrair a les entitats i a la federació la seva complicitat amb l’Administració, així com la voluntat d’assumir “la corresponsabilitat”. A petició de la Comissió d’Immigració d’ECAS, es va comprometre a integrar en el desplegament de la Llei d’Acollida les entitats que tenen trajectòria en aquest àmbit. Cleries va fer èmfasi en que al Govern “la política social ens mou” i va prendre el compromís de superar el centralisme i “transformar actuacions aplicades al territori, amb les entitats del territori”.

Recommended Posts