Aquest matí s’ha presentat a Barcelona la declaració Ni un pas enrere! Invertim en futur, amb què nombrosos sectors i organitzacions de la societat civil catalana posen de manifest la necessitat de continuar invertint en el desenvolupament dels serveis socials i dels drets de ciutadania reconeguts per llei a Catalunya. Plataformes d’entitats del tercer sector social, col·legis professionals, patronals de les empreses d’iniciativa social, sindicats i professionals de l’àmbit acadèmic són els impulsors d’una iniciativa que se suma a altres mobilitzacions amb l’objectiu de reivindicar les persones com a màxima prioritat de les polítiques públiques. Les organitzacions han subratllat el seu compromís de vetllar perquè els pressupostos de la Generalitat no debilitin els pilars més  febles de l’Estat del benestar –serveis socials i ajut a la dependència—, i han assegurat que marcaran de prop el Govern perquè mantingui les polítiques socials.

La portaveu del grup promotor i presidenta del Col·legi de Treballadors Socials de Catalunya, Núria Carrera, ha reivindicat “la capacitat de mobilització i el coneixement de la realitat” de les organitzacions signants, i ha manifestat la voluntat de “fer visibles les necessitats de la gent i fer notar les disfuncions del sistema. Ja no som a la beneficència; estem en un Estat de Dret”. La corresponsabilitat de tots els actors socials per desplegar plenament el marc legislatiu vigent és un dels eixos de la declaració, que apel·la a la implicació dels poders públics, el sector privat, el tercer sector social i la societat civil en el seu conjunt per a construir una societat més justa, equitativa i cohesionada.

El text complet l’han llegit Aurora Huerga, Secretària de Política Social de CCOO de Catalunya, i Xavier Puig, president de La Confederació – Unitat Empresarial del tercer sector. Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, s’ha mostrat convençuda que “si encarem la crisi amb polítiques socials, en sortirem abans i millor” i ha recordat que, sense aquestes polítiques, “no hi pot haver desenvolupament econòmic sostingut”.

La plataforma NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR ha fet arribar la declaració, que explicita la voluntat de “cooperar amb les administracions i les forces polítiques”, al president del Govern i al conseller de Benestar Social i Família, i a principis de maig compareixerà al Parlament. Les organitzacions impulsores s’han sumat també a les concentracions iniciades dimecres passat per aturar les retallades, que es repetiran cada dimecres a les 19 hores a la Plaça del Pi de Barcelona, fins a l’aprovació dels pressupostos. Demà, 13 d’abril, dos portaveus de la nova plataforma hi llegiran la declaració.

 

Núria Carrera i Àngels Guiteras, durant la roda de premsa.
Xavier Puig i Aurora Huerga durant la lectura de la declaració.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els signants de NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR són:

–          Confederació d’Associacions Empresarials del Tercer Sector Social d’atenció a les persones de Catalunya

–          Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya

–          Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

–          Entitats Catalanes d’Acció Social

–          Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya

–          Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament

–          Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència

–          Col·legi de Pedagogs de Catalunya

–          CCOO Catalunya

–          Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya

–          Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya

–          Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya

–          UGT Catalunya

–          Federació Catalana d’associacions d’ajuda al Drogodependent

–          Federació Catalana d’Entitats de Paràlisi Cerebral i etiologies similars

–          Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya

–          SICOM – Solidaritat i Comunicació

–          Federació Catalana d’ONG per la Pau

Grup de professors de serveis socials: Mercè Costa Cuberta (UB), Carme Fernández Ges (URL), Xavier Pelegrí i Viaña (UdL), Ramona Torrens Bonet (URV), Antoni Vilà Mancebo (UdG), Manuel Aguilar Hendrickson (UB), Estudis d’Educació Social i Treball Social (UdL), Mª dels Àngels Renom i Sotorra (UB)

 

Recommended Posts