- La plataforma, impulsada per ECAS, està oberta a tot l’àmbit social, incloent organitzacions no lucratives i administracions públiques
- Es proposa convertir el tercer sector social en referent de l’equitat, fer visible l’aportació de les dones i eradicar les discriminacions per raó de sexe
15.03.2012 | ECAS ha impulsat la creació de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social, primera d’aquest tipus centrada específicament en l’àmbit social i d’atenció a les persones. La plataforma s’ha constituït després d’un procés de gestació en què han participat una quarantena de dones d’entitats membres d’ECAS, liderades per Fina Rubio (presidenta de la Fundació Surt) com a principal impulsora, Teresa Crespo (presidenta de la federació) i Sònia Fuertes (Subdirectora de l’Àrea d’Inserció Social, Reducció de Danys i VIH-Sida de la Fundació Salut i Comunitat).
La constitució de la xarxa coincideix amb l’aprovació per part del Parlament Europeu de dos informes a favor de potenciar la presència de les dones i reduir la bretxa salarial que les discrimina respecte dels homes. Un dels textos demana als països de la Unió Europea que introdueixin quotes femenines en els consells d’administració de les empreses fins arribar a un 30% de dones l’any 2015 i un 40% el 2020, i l’altre proposa reduir en un 10% la desigualtat salarial als països de l’UE i aplicar per llei quotes femenines als governs i parlaments dels estats membres. La valoració dels informes i del controvertit sistema de quotes serà el primer debat en el si de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social, que pretén convertir el tercer sector social en referent de l’equitat de gènere, visibilitzar l’aportació de les dones en l’àmbit de l’acció social i sensibilitzar a l’entorn de l’equitat com a motor imprescindible per avançar cap a una societat amb organitzacions més justes, solidàries i eficients.
Malgrat ser un sector altament feminitzat –el 74% de les més de 100.000 persones que hi treballen són dones—, els òrgans de govern i directius de les entitats compten amb tan sols un 35% de dones. Només un 5% estan contractades en la categoria professional de Coordinació/Direcció, vers un 8% d’homes. En canvi, la proporció de dones amb jornada a temps parcial o amb contracte temporal, és superior a la dels homes. Per tant, també en el tercer sector social, les dones veuen la seva trajectòria atrapada entre el ‘sostre de vidre’ (subrepresentació en els òrgans de decisió i poder) i el ‘terra enganxós’ (sobrerepresentació en les franges de major vulnerabilitat).
La xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social treballarà en la diagnosi i seguiment continuat de la realitat del tercer sector en relació a l’equitat de gènere, plantejarà propostes operatives per fer efectiva la incorporació de la perspectiva de gènere en la gestió i el funcionament de les organitzacions i afavorirà la implementació de mesures de conciliació.