• El Parlament aprova per unanimitat la compareixença d’Entitats Catalanes d’Acció Social a la Comissió de Benestar i Immigració
  • La federació tanca la roda de reunions amb compromisos per incloure les seves propostes als programes electorals

El Parlament va aprovar ahir per unanimitat una propera compareixença de la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) a la Comissió de Benestar i Immigració per exposar les seves demandes en matèria social. Representants de PSC, CiU, ERC, ICV i PP s’han reunit en les darreres setmanes amb la presidenta i el gerent d’ECAS, Teresa Crespo i Jordi Gusi, i s’han compromès a mirar de fer efectives de diverses maneres les propostes d’acció social recollides en el document adjunt. La primera fase de la campanya d’ECAS per aconseguir que les polítiques socials guanyin pes en la propera legislatura com a inversió, i no com a despesa, es tanca amb la difusió del document final de propostes, que planteja un marc de diàleg amb la classe política i una sèrie de càpsules temàtiques amb mesures concretes en diferents àmbits.

La predisposició dels partits a colAlaborar ha estat generalitzada. Totes les formacions s’han compromès a establir diversos canals de diàleg, via fonamental perquè ECAS participi en la definició estratègica dels projectes socials, màxima prioritat per a la federació.

Els compromisos dels partits polítics

Seguint l’ordre cronològic de les reunions, els compromisos adquirits són:
– Convergència i Unió: Josep Lluís Cleries es va mostrar sensible a les qüestions exposades i, en cas que Convergència i Unió accedeixi al Govern de la Generalitat, convocarà ECAS a una trobada preparatòria per dissenyar les polítiques públiques en matèria social.

– Esquerra Republicana de Catalunya: David Minoves va acordar organitzar una sessió de treball conjunt ECAS – ERC, estudiar la inclusió d’algunes de les propostes d’ECAS en la campanya ‘Catalunya decideix’ –amb què la formació política demana a la ciutadania que seleccioni aquelles qüestions que considera prioritàries— i programar una propera reunió amb el cap de llista d’ERC a les eleccions de la tardor, Joan Puigcercós.

– Iniciativa per Catalunya – Verds: Laura Massana i Marta Otero es van mostrar especialment interessades en l’elaboració d’una nova llei de Mecenatge que reconegui beneficis fiscals per incentivar aportacions privades a projectes socials. El programa d’ICV recull la ‘pobresa zero’ com a objectiu i contempla una major inversió en polítiques socials.

– Partit dels Socialistes de Catalunya: Carme Figueras es va comprometre a celebrar dues sessions de treball ECAS – PSC, una primera de caire conceptual per definir el marc de treball i intercanviar opinions, i una programàtica per concretar i treballar les propostes d’ECAS. Totes dues tindran lloc abans del proper Congrés del PSC (17 de juliol), i la representació socialista estarà formada per la mateixa Carme Figueras i pel Secretari de política sectorial de l’agrupació de l’Eixample, Carles Ribera.

– Partit Popular de Catalunya: Rafael López ha gestionat la petició de compareixença d’ECAS al Parlament que la cambra va aprovar ahir per unanimitat. A més, com a coordinador del programa electoral del seu partit, López estudiarà la incorporació d’algunes de les demandes d’ECAS.

La segona fase d’accions inclourà l’estudi per part d’ECAS dels programes electorals dels diferents partits i una posterior campanya dirigida a la ciutadania per promoure la participació a les eleccions tenint en compte la presència dels temes socials en les polítiques proposades. ECAS confia que els actes previstos al mes d’octubre per commemorar l’Any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió contribuiran a sensibilitzar la ciutadania envers un fenomen que, lluny d’eradicar-se, amb la crisi i les retallades de les Administracions –que prioritzen els criteris macroeconòmics internacionals i les condicions imposades pels mercats financers—, augmenta i es diversifica.

Descarrega el PDF

Recommended Posts