IMG_137227.10.2017 | Passar del model competitiu al col·laboratiu és el punt de partida bàsic a l’hora de crear aliances per resoldre problemes o afrontar reptes a partir d’un diagnòstic compartit. Així ho han corroborat els tres agents que avui han participat a la jornada ‘Aliances locals per a municipis inclusius’: ajuntaments, empreses i entitats socials.

Representants dels tres àmbits han inaugurat la sessió subratllant la necessitat d’aprofundir en la col·laboració: “Estem al segon estadi, el de la cooperació, i caldrà arribar al tercer, el de la coproducció IMG_1403de polítiques públiques”, ha afirmat Francesc Hernández, cap del Servei d’Acció Social de la Diputació de Barcelona. El portaveu del món local ha insitit que “les realitats polièdriques s’han de poder treballar des de diferents fronts i actors” a partir del reconeixement mutu i amb l’apoderament de les persones com a eix prinicipal.

En nom de la Fundació Pimec, Ramon Vila ha apel·lat al bon lideratge, el compromís i les “propostes realment participatives: això us puc assegurar que funciona”. La presidenta d’ECAS, Sonia Fuertes, ha expressat la voluntat d’anar “més enllà de les aliances estratègiques” per convertir la col·laboració en projectes conjunts amb resultats tangibles: “Per transformar globalment necessitem intel·ligència col·lectiva”, ha conclòs.

IMG_1422En front del paradigma de la competència, Alfons Cornella, especialista en innovació i cooperació entre empreses, ha plantejat la possibilitat que existeixi un “avantatge col·laboratiu” que compensi l’energia que cal posar per desenvolupar un projecte en aliança. “Cal que hi hagi guany mutu, win-win”, i un factor que ajuda és tenir per davant “un gran repte que no es pot assumir de forma individual”. En qualsevol cas, s’han de “crear condicions perquè la gent col·lisioni”, hi ha d’haver un problema resoluble des de la col·laboració –perquè aquesta no sigui purament “cosmètica”— i per trobar espais d’intersecció convé pensar en clau del que el fundador d’Infonomia anomena “actius invisibles”: deixar de banda el que es fa (producte) i posar en valor el que se sap fer (capacitats).

IMG_1487A la taula rodona sobre ‘Factors d’èxit per a aliances profitoses’ hi ha hagut acord al voltant del reconeixement mutu entre els diferents actors, la confiança i la generositat. “Cal rebaixar egos –ha afirmat Nacho Sequeira, director de la Fundació Èxit—; el fet de no tenir ànim de lucre de vegades genera excessiu ànim de reconeixement”. I com a factors d’èxit ha afegit la importància d’armonitzar els ritmes, entendre el rol de cadascú i ser proactius, també des de les entitats socials: “Estem acomplexades, malgrat conèixer millor que ningú certes realitats”. També ha recomanat buscar les aliances des del convenciment, més que des de la necessitat, i aconseguir que tothom senti el projecte com a propi.

Per a David Camps, director de Màrketing i Comunicació de la Fundación DKV Integralia, és fonamental abordar la col·laboració amb perspectiva a mitjà i llarg termini. “Cal identificar reptes i posar-se a treballar amb objectius ambiciosos, com ara combatre les desigualtats”, ha defensat. I superar la percepció de les empreses i les administracions únicament com a “llocs on anar a demanar diners”.

En representació del món local, l’assessor d’educació de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat Lluís Esteve ha sostingut que “el marc ha de ser d’aliança entre iguals” i que hi ha d’haver “coincidènica en un objectiu estratègic”.

IMG_1453El debat obert ha suscitat altres qüestions, com el paper de la tecnologia en relació a l’apoderament i la participació ciutadana. Nacho Sequeira considera que “l’activisme ens ha passat molt per sobre” a l’hora d’aprofitar les oportunitats que ofereix la digitalització, i ha afirmat que “en l’època de la desintermediació –gràcies a la tecnologia—, o aportes valor afegit, o et quedes fora de joc”. Com a exemple, el fenomen de l’intraemprenedoria a les empreses, que fa que no calgui passar per una entitat social per fer acció social.

El gerent d’ECAS, Jordi Gusi, ha apuntat al món universitari com a quart actor a sumar a les aliances per impulsar la recerca i la millora de l’avaluació dels projectes.

La jornada s’ha completat amb una dinàmica d’imaginació d’aliances i la presentació de la guia Aliances locals per a municipis inclusius, editada per ECAS per aportar una visió pràctica dels avantatges que poden comportar les aliances i, alhora, facilitar eines i recursos per poder dur-les a terme.

Recommended Posts