INSOCAT6_plageneral27.11.2015 | Nota de premsa de presentació de l’INSOCAT núm.6 ‘Polarització social i pobresa més severa’ | en PDF

Indicadors socials a Catalunya en relació al context estatal i europeu, INSOCAT, mostra com “a Catalunya hi ha cada vegada més persones en situació de pobresa extrema”, que són aquelles que viuen amb ingressos inferiors al 40% de la renda mediana. El percentatge ha augmentat més de dos punts l’últim any, passant del 9,1 el 2013 a l’11,7% de la població el 2014. Si a més tenim en compte que la renda mitjana de les llars catalanes s’ha reduït en 2.657€ en els darrers cinc anys (de 33.064 el 2009 a 30.407€ el 2014), mentre l’IPC i el cost de les despeses bàsiques pugen, ens trobem amb un empobriment generalitzat de la societat que fa que les persones pobres siguin cada vegada més pobres. El 9,4% de les famílies viuen amb uns ingressos iguals o inferiors a 9.000€ l’any, un 1,2% més que el 2013.

ECAS ha presentat l’informe ‘Polarització social i pobresa més severa’ aquest matí amb intervencions de la presidenta de la federació i tres professionals d’entitats membres. Teresa Crespo ha afirmat que “la classe mitjana és la més tocada” i que “estem fracassant amb les polítiques socials”, ja que caldria garantir uns ingressos mínimsa tota la població tal com preveu l’article 24.3 de l’Estatut i actualment planteja la ILP per una Renda Garantida de Ciutadania, pendent de debatre’s al Parlament.

INSOCAT6_fe_crespoRoger Fe, educador social del Centre d’Acollida Assís, ha alertat que “estem en un Estat generador de pobres perquè les prestacions per sortir de la pobresa estan per sota del llindar de la pobresa” i ha apuntat a l’austeritat en matèria de protecció social, la precarietat del mercat laboral i el creixement de la polarització com les principals causes de la pobresa severa.

Mercè Darnell, de Càritas Diocesana de Barcelona, ha subratllat que “creix la gent que no té feina i es queda sense cap ingrés perquè exhaureix la prestació d’atur” i ha alertat sobre el fenomen dels treballadors pobres: “la feina ja no serveix per arribar a final de mes: contractes temporals, poques hores, sous ridículs… Els ingressos no paren de baixar i les despeses no paren de créixer”.

INSOCAT6_equiza_darnellL’instrument bàsic per trencar la transmissió de la pobresa és l’educació i les dades en aquest terreny també són preocupants: la taxa d’abandonament escolar a Catalunya és del 22,2%, davant l’11,3% de mitjana de la Unió Europea. “Parlar d’educació, d’infància i de joventut és parlar de futur, i en aquest sentit hi ha molts indicadors que haurien de fer saltar les alarmes”, ha afirmat Karmele Equiza, de la Fundació Adsis.

L’INSOCAT núm. 6 actualitza les dades de referència en relació a pobresa i exclusió social, treball i atur, educació, habitatge i protecció social, i compta amb aportacions qualitatives d’entitas d’atenció directa membres d’ECAS.

Recull d’aparicions als mitjans de comunicació

 

Recommended Posts