02.03.2018 | Nota de premsa de la Fundació Marianao
La galeria d’art Print Workers Barcelona reivindica l’error en el procés artístic amb una subhasta solidària a favor de la reinserció de les persones preses
- Se subhastaran “màcules”, làmines serigrafiades que han patit un error i que poc a poc acumulen estampacions i taques que les fa úniques, fora d’edició i li donen valor.
- Els beneficis aniran destinats a la Fundació Marianao, que porta anys treballant per la reinserció de les persones preses i per convertir la “taca” que aquestes persones porten en quelcom positiu.
Immaculada vol dir “sense taca”, màcula vol dir “taca” i en serigrafia les màcules són làmines que provenen de l’error: quan s’estampa sovint es cometen errors i aquestes làmines s’utilitzen per fer proves o per netejar la pantalla per fer altres edicions.
Així doncs, les màcules són aquestes làmines dolentes que poc a poc van rebent estampacions d’altres dissenys i que es van convertint en peces úniques, peces fora d’edició que, per aquest fet, tenen valor.
Print Workers Barcelona celebra cada any el seu aniversari organitzant una exposició de màcules al seu espai a la vila de Gràcia. Una exposició anual que reivindica l’error en el procés artístic i el converteix en una peça única i amb valor.
Enguany per concloure l’exposició, Print Workers organitza una subhasta solidària de màcules a favor de la Fundació Marianao, que porta anys treballant també per resignificar “taques”. A través del Projecte David i la seva iniciativa Printing Freedom, la Fundació Marianao destina grans esforços per aconseguir la reinserció social de presos, treballant per convertir la “taca” que duen aquestes persones en quelcom positiu.
La subhasta solidària tindrà lloc el proper dissabte 10 de març a les 18 hores a Print Workers Barcelona (carrer de Quevedo, 28 de Gràcia, Barcelona) i posarà a la venda peces de més de 30 artistes. Tots els beneficis per sobre del preu de sortida aniran destinats al Projecte David de la Fundació Marianao i a la seva lluita per la reinserció social.
La Fundació Marianao i el treball amb persones preses
La Fundació Marianao neix l’any 1985 amb l’ocupació d’un bloc d’habitatges abandonat al barri Marianao de Sant Boi de Llobregat. Des d’aleshores, treballa per fer del món un lloc millor per viure per a infants, joves i la comunitat en general. Un equip interdisciplinari de més de 70 treballadors i més de 100 voluntaris fa possible el dia a dia dels més de 30 projectes que duu a terme l’entitat. Acompanyament i apoderament a les persones més vulnerables.
El Projecte David de la Fundació Marianao acompanya les persones en el seu procés personal fent visites setmanals als centres penitenciaris. Fa assessorament a nivell jurídic penal i penitenciari i l’acompanyament en el procés de reinserció treballant en xarxa amb professionals i recursos de l’àmbit de les toxicomanies, la salut mental i la inserció laboral.
Print Workers Barcelona, compromís amb la reinserció social
La relació de Print Workers i la Fundació Marianao va iniciar-se l’any 2015 a través de la col·laboració amb Printing Freedom, una iniciativa que va involucrar persones preses i artistes per crear una col·lecció de 6 bosses de tela serigrafiades amb missatges il·lustrats que pretenen apropar la realitat de les persones preses a la comunitat i sensibilitzar sobre l’estigma i les dificultats de reinserció d’aquest col·lectiu.
Per crear les bosses es van realitzar tallers a diferents presons catalanes on les persones preses van dialogar i compartir reflexions sobre el seu dia a dia a la presó i el plantejament que fan de la futura sortida i reinserció a la comunitat.
Dels tallers es van extreure sis frases, sis idees que artistes van convertir en il·lustracions i posteriorment persones que han sortit de la presó van aprendre a serigrafiar al taller de Print Workers Barcelona.