20.04.2020 | Nota de prensa de Save the Children amb el suport d’ECAS

Save the Children, juntament amb d’altres entitats que defensen els Drets dels Infants a Catalunya –PINCAT, TIAC, ECAS, FEDAIA i FEPA– demana al Govern de la Generalitat que creï un fons extraordinari per a la infància amb les transferències que arribin de l’Estat arran de l’actual crisi sanitària i social.

Les entitats recorden que les circumstàncies de salut pública, econòmiques, socials i polítiques que estem vivint actualment fan necessari que les administracions públiques i els partits polítics es comprometin amb la infància, sobretot la que viu en situació de vulnerabilitat, perquè aquesta crisi no generi més desigualtats i minvi les oportunitats dels nens i les nenes.

Aquest fons hauria de tenir com a objectiu crear una reserva que pugui amortir els efectes presents i futurs de la crisi sanitària actual sobre la infància i l’adolescència, i hauria de nodrir-se de les transferències que el govern espanyol faci a les comunitats autònomes, així com d’ingressos europeus i propis de l’executiu català.

“Ara més que mai hem de començar a reconstruir la societat començant per la seva base, la infància, i si no ens hi posem immediatament, serà massa tard. Per això, les entitats apel·lem als garants dels drets dels infants a elaborar un pacte polític amb mesures específiques per als nens i les nenes per actuar no només durant l’estat d’alarma sinó també a posteriori”, remarca Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya.

L’ONG destaca que com a persones sense dret a votar, moltes vegades els infants són oblidats de les accions i discursos polítics. No obstant això, la seva situació d’especial vulnerabilitat pel simple -i circumstancial- fet de ser menors d’edat fa imprescindible que els seus interessos i necessitats siguin posats en valor.

“Des de les diferents entitats que defensem els drets de les nenes i les nens estem veient de quina manera les mesures restrictives adoptades per qüestió de salut pública -imprescindibles per contenir aquesta pandèmia- tenen conseqüències sobre la infància més vulnerable. Entenem els grans esforços que l’administració està fent a Catalunya, com és el cas de les targetes moneder que han aconseguit garantir el dret a l’alimentació dels infants més vulnerables, però hem de mirar més enllà”, remarca Rivas.

Sense un fons específic per a la infància, Save the Children alerta que s’aguditzaran les escletxes. Abans de la pandèmia de la Covid-19, a Catalunya les desigualtats socials seguien creixent, colpejant especialment el col·lectiu més desprotegit i en una etapa vital tan estratègica com és la infància. Actualment, el 28,6% dels infants, 404.000 nens i nenes, viu en situació de pobresa. Es tracta del grup d’edat que més pateix l’exclusió social amb una taxa de pobresa un 45% superior a la del grup adult (18-64 anys). Una taxa encara més alta si parlem de les llars d’origen estranger, on 1 de cada 2 es troba en situació de pobresa, i les llars monoparentals amb una taxa de pobresa del 42,9%.

Recommended Posts