Les Entitats Catalanes d’Acció Social consideren inadmissible el pla presentat pel President del Govern espanyol i demanen incrementar la despesa social
La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social, que agrupa 80 organitzacions de base del tercer sector social de Catalunya, valora molt negativament el pla anti-dèficit presentat pel President del Govern espanyol aquest matí i lamenta especialment les mesures regressives en temes socials, com ara la Llei de Dependència i la congelació de les pensions.
Des de l’experiència del dia a dia i la proximitat amb la ciutadania, ECAS denuncia les creixents dificultats amb què es troben les entitats socials per fer front als estralls d’una crisi econòmica que, malgrat estar provocada pels mercats financers i per un model socioeconòmic injust i insostenible, està afectant de manera molt especial les classes baixes i els col·lectius més vulnerables.
Per aquest motiu rebutgen les mesures anunciades, que no només no posarien fi a les problemàtiques que està patint el gruix de la ciutadania, sinó que les agreujaria. En un context com l’actual, amb una taxa d’atur de gairebé un 18% a Catalunya –que en el cas dels joves de fins a 25 anys frega el 40%– i un seguit de fenòmens socials emergents molt preocupants –com ara els nous perfils de “sense sostre” i el creixement de persones que no poden fer front a les despeses mínimes de l’economia familiar—, el que cal és precisament reforçar la xarxa de recursos i prestacions socials.
Les entitats que treballen per fer efectius els drets reconeguts de tots els ciutadans reclamen que la prevenció sigui un eix estratègic de les accions de govern per evitar processos que generen situacions irreversibles vers la marginació i l’exclusió social. Aquesta hauria de ser la primera urgència social, que a més contribuiria a desenvolupar la potencialitat econòmica de l’activitat que genera l’atenció a les persones coma font d’ocupació.
La despesa en protecció social, que avui representa el 20% del PIB, s’hauria de situar a l’alçada de la mitjana europea: un 27% del PIB. En l’Any Europeu de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social, és inadmissible que un Govern pretengui implantar mesures que incrementarien la vulnerabilitat de les persones i els col·lectius més castigats per la crisi.
Descarrega el PDF