• El Servei d’Ocupació de Catalunya redueix en un 56% la dotació per a programes de formació i orientació laboral

• 34.000 usuaris deixaran de ser atesos i es perdran més de 900 llocs de treball de professionals que insereixen gairebé 12.000 persones l’any

10.05.2012 | Les polítiques d’ocupació –i específicament les destinades a col·lectius vulnerables atesos per les entitats socials— estan patint greus retallades pressupostàries que posen en risc les perspectives d’inserció laboral de desenes de milers d’usuaris, entre ells dones i joves amb baixa qualificació que necessiten formació i orientació per incorporar-se al mercat de treball. En un moment en què la primera urgència hauria de ser crear ocupació –la taxa d’atur entre els joves de 16 a 24 anys és d’un 50% i la d’adults ronda el 22%–, la dràstica retallada de l’Estat en les transferències a les Comunitats Autònomes per a polítiques actives d’ocupació és una greu irresponsabilitat que, en lloc de redreçar la situació, destrueix llocs de treball i fa perillar tot un model d’inserció i acompanyament desenvolupat per les entitats per prevenir i reconduir processos d’exclusió social.

La reducció del 56% del pressupost del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a programes de formació i orientació suposa la desatenció de 34.000 usuaris (20.436 per part d’entitats d’ECAS) i la pèrdua de 908 llocs de treball (241 en entitats d’ECAS) de formadors i orientadors laborals que cada any aconsegueixen 11.897 insercions de persones en risc d’exclusió social (3.152 via entitats d’ECAS). La desinversió en polítiques d’ocupació per a aquests col·lectius genera una greu manca de perspectives d’inserció i pot provocar costos molt superiors a mitjà i llarg termini en altres tipus d’atenció social.

La forta disminució de la partida del SOC destinada a organitzacions col·laboradores –passa de 400 milions d’euros a poc més de 100M€—, ha comportat la supressió dels Plans d’Ocupació per promoure la contractació al tercer sector social i impedirà que les convocatòries d’orientació (IPIs i POINs) siguin retroactives des de l’1 de gener. A més, les entitats viuen amb molta preocupació els plans de privatització dels serveis de col·locació que fins ara prestava el SOC: la possibilitat que el Govern deixi en mans d’empreses amb afany de lucre aquesta activitat desperta molts dubtes sobre la continuïtat de l’atenció als col·lectius vulnerables, que requereixen un grau de seguiment i acompanyament específic, amb resultats que van més enllà de la pura col·locació laboral.

L’anunci del SOC que aquest any no s’obrirà cap convocatòria per a programes de foment de l’ocupació i les retallades del Govern en programes d’orientació i formació ocupacional estan posant en perill nombrosos serveis i entitats socials, tal com han alertat en els darrers dies el moviment associatiu de discapacitats ECOM i la Confederació d’Associacions Empresarials del Tercer Sector Social d’Atenció a les Persones de Catalunya.

Nota de premsa en PDF
Notícia a El Punt Avui (21.05.2012)
Notícia a El Periódico (21.05.2012)
Notícia al TNmigdia de TV3 (18.05.2012), a partir de minut 10
Notícia a La Vanguardia (14.05.2012)

Recommended Posts

1 Comment

  1. Realment preocupant!! Resulta que en un moment com l’actual en el que l’ orientació i la motivació que fem als i les nostres usuàries es fa fonamental, es torna a utilitzar les tisores i serà el col.lectiu més desfavorit qui tornarà a patir les conseqüències. I com a resultat colateral les entitats del tercer sector que donen oportunitats a persones realment desfavorides i que quan treballen amb elles, tot i voler fer un treball d’inserció no només recercant aconseguir ràtios, sinò inserir i donar respostes a persones. I no ens oblidem de nosaltres orientadors/ insertors que estem sempre en moviment constant (temporalitat permanent). Arribat aquest punt cal reinventar projectes.


Comments are closed for this article!