30.01.2020 | ECAS, Òmnium Cultural i Coop57 van presentar ahir el rellançament del Projecte Lliures de pobresa, d’exclusió i de desigualtats, iniciat el 2016, a la Nau Bòstik de Barcelona.

Mònica Terribas va conduir l’acte en què es van conèixer de primera mà les experiències de la cooperativa de treball de dones migrades Mujeres Pa’lante, la posada en marxa de l’Ateneu Popular Coma Cros a Salt, el funcionament de l’associació Escudella Solidària i l’inici de les activitats de Lola no estàs sola, que promou l’apoderament personal, grupal i comunitari de les dones sense llar a Nou Barris, a Barcelona.

Projectes_Lliures“Ara tenim dones amb noms i cognoms que estan treballant”, va afirmar Wendy Espinosa de Mujeres Pa’lante, a qui Lliures ha permès, durant aquests últims anys, fer possibles projectes integradors, especialment dirigits a dones en risc d’exclusió social. Judit Font, de l’Ateneu Popular Coma Cros de Salt, va assegurar que sense el projecte aquest espai d’integració no existiria: “Estem en un poble on les situacions de vulneració de drets són flagrants, i necessitàvem tenir un lloc per trobar-nos”. Júlia Hernando, de Lola no estàs sola, va destacar que “En els últims dos anys hem atès més de cent dones, i l’objectiu és que cap dona acabi al carrer i garantir la vivenda, que és un dret per a tothom”. La iniciativa ha ajudat a teixir “xarxa” i donar alternatives habitacionals a dones sense llar o en situacions d’inseguretat. Finalment, va parlar Rosa Monjas, d’Escudella Solidària, entitat de Girona que ha pogut “donar oportunitats a la gent” a través d’activitats com, per exemple, una ràdio dinamitzada pels joves: “Volem fer el canvi possible ajuntant-nos tots”.

Impulsores_LliuresSeguidament, van parlar els representants de les tres entitats impulsores. “O s’actua o, si no, aquesta societat cada vegada patirà més. S’ha de denunciar, exigir i dir que ja n’hi ha prou, i Lliures és una petita engruna amb què no transformarem el món, però ens farà més conscients”, ha considerat Teresa Crespo, d’ECAS. Una afirmació sobre la qual David Fernandez, de Coop57, ha puntualitzat: “No canviarem el món, però sí que demostrarem que es pot canviar”. Fernandez també ha denunciat que les dades de desigualtat “s’aguditzen i empitjoren” cada dia i ha encoratjat a “seguir lluitant”. Marcel Mauri, d’Òmnium Cultural, s’ha mostrat convençut que “no tindrem un país que sigui lliure, si no és lliure de pobresa, d’exclusió i de desigualtats”.

Projecte Lliures

El projecte Lliures de pobresa, d’exclusió i de desigualtats va néixer el 2016 de la cooperació entre Òmnium, Coop57 i ECAS per contribuir a revertir des de la pròpia societat la situació d’emergència social i cronificació de les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social a Catalunya. Es tracta d’un fons econòmic i social que recull aportacions de persones i organitzacions que es destinen íntegrament a finançar projectes transformadors, emancipadors i innovadors, de caire col·lectiu i amb base comunitària, i els proveeix d’acompanyament tècnic i comunitari.

Des del 2017, Lliures ha donat suport econòmic, tècnic i comunitari a la cooperativa Mujeres Pa’lante, a l’Ateneu Popular Coma Cros a Salt, a l’associació Escudella Solidària i a Lola no estàs sola. Amb aquesta segona fase s’inicia una campanya de captació de fons que busca garantir la consolidació d’aquests quatre projectes i obrir una convocatòria per identificar noves iniciatives a les què donar suport.

Recommended Posts