30.01.2023 | Nota de premsa d’ECAS

  • Les entitats socials demanen la fi del partidisme en la negociació per aprovar els nous comptes
  • La ciutadania necessita de manera urgent uns Pressupostos 2023 més socials 

 

Les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) fan una crida a la corresponsabilitat i a posar les necessitats de la ciutadania per davant dels interessos partidistes. La federació (ECAS) recorda que l’acord pels Pressupostos 2023 és urgent i no es pot demorar per càlculs tacticistes en clau electoral.

En aquest sentit, ECAS se suma al que han argumentat la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació en els darrers dies. Els nous pressupostos han de garantir la millora de finançament del Tercer Sector Social, marcat per una forta precarització, a través d’una inversió de 150 milions d’euros, com a mínim, en la Xarxa Pública de Serveis Socials, entre altres mesures. L’infrafinançament crònic del Tercer Sector Social comporta que les entitats vegin perillar la seva viabilitat i impedeix la millora de les condicions laborals de les professionals, posant en risc la qualitat dels serveis d’atenció a les persones.

Els Pressupostos 2023 també han d’incloure el compliment de polítiques i acords als quals ja s’ha arribat amb el Tercer Sector Social, com és l’increment del 8% de l’IRSC -una demanda històrica en el sector-, i el manteniment del Pla Pilot de la Renda Bàsica Universal. Des de les entitats socials insistim a remarcar que el desplegament de mesures com la RBU suposen un pas fonamental per a un canvi de paradigma que posi les persones i les cures en el centre.

Tal com advertim a l’INSOCAT 15 ‘Vides precàries, drets vulnerats’, un 25,9% de la població catalana pateix pobresa o exclusió. Els comptes que s’aprovin no resoldran tots els reptes que tenim sobre la taula com a societat davant de xifres cronificades com aquesta, però són imprescindibles perquè incorporen millores significatives.

No ens podem permetre una pròrroga dels Pressupostos de 2022 després dels avenços assolits en les negociacions amb diversos agents. Apel·lem al compromís social dels partits perquè s’arribi a un acord de manera immediata i les millores es facin efectives.

Recommended Posts