29.05.2017 | Nota de premsa de la Fundació Congrés Català de Salut Mental | en PDF
-
Amb el títol ‘Migracions, Exili i Refugi: Drets Humans i Salut Mental’, la trobada reunirà uns 300 professionals de l’1 al 3 de juny a Barcelona
-
L’organitzen la Fundació Congrés Català de Salut Mental, el Col·legi de Treball Social de Catalunya i el Col·legi de Metges de Barcelona
De l’1 al 3 de juny se celebra al CosmoCaixa de Barcelona el 6è Congrés de Salut Mental amb el títol ‘Migracions, Exili i Refugi: Drets Humans i Salut Mental’, que reunirà al voltant de 300 professionals de diversos àmbits –salut, atenció social, migracions…— per debatre i compartir neguits i reflexions al voltant dels moviments migratoris arreu del món. Entre els ponents s’hi compten el psiquiatra d’origen sirià Nabil Sayed-Ahmad Beirutí, la catedràtica de Filosofia Moral i Política Margarita Boladeras i el filòsof i escriptor Josep Ramoneda.
Dimecres 31 se celebra un acte previ en homenatge al psiquiatre i psicoanalista argentí Valentin Barenblit, a les 19h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona presidit pel 1r tinent d’Alcalde, Gerardo Pisarello. La inauguració del Congrés dijous 1 de juny a les 9h comptarà amb el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, i la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, a més dels representants de les entitats organitzadores: Àngels Vives (presidenta FCCSM) i Núria Carrera (TSCAT). Dissabte 3 clourà la trobada el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín.
L’objectiu de la convocatòria és construir propostes capaces de disminuir els riscos derivats de les migracions i millorar la convivència i la cohesió ciutadana, incrementant així els nivells de salut i benestar de la població. La perspectiva interdisciplinària donarà cabuda a un gran nombre de persones i col·lectius amb experiències i coneixements vinculats a la dramàtica situació que estem vivint a Europa amb la crisi dels refugiats. Davant d’aquesta realitat, el Congrés vol ser un element més de denúncia i mobilització per respondre-hi, en aquest cas des de la perspectiva de la salut mental comunitària.
Repercussió en la salut mental
Els processos migratoris comporten una alta càrrega de patiment individual i, alhora, d’incomprensió i respostes inadequades en les comunitats que podrien procurar acollida. La cerca de refugi davant situacions d’adversitat i desemparament per motius diversos –guerres, fam, pobresa, manca de llibertats…— posen al descobert nombroses fragilitats, tenen una gran repercussió en la salut mental i evidencien la necessitat d’actuar de manera col·lectiva, coordinada i global.
El contingut del Congrés gira al voltant de tres eixos: ‘Els Drets Humans de les persones migrants: mites i realitats’, ‘Impacte i efecte de les violències en la subjectivitat i en els vincles socials’ i ‘Atenció integral des de la salut mental’. S’abordaran els aspectes polítics, socials, culturals i religiosos que incideixen en una bona acollida; el paper dels mitjans de comunicació i les xarxes socials com a formadors d’opinió; les contradiccions de la subjectivitat contemporània; el clam solidari davant la por i el rebuig a “l’estrany”; i la intervenció de la xarxa sanitària reconeixent la implicació d’altres actors, com ara el territori, la comunitat, els serveis socials, l’educació, l’habitatge i la justícia, entre altres.
El 6è Congrés Català de Salut Mental el coorganitzen la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), amb la col·laboració de la resta de col·legis professionals, socis protectors de la FCCSM: Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i Col·legi de Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).