Després d’analitzar els programes electorals, demanem un major compromís amb la lluita contra el racisme i la igualtat de drets i exigim als i les candidates no encendre focs de racisme amb discursos xenòfobs. A una convocatòria electoral on no hi podran participar entre l’11 i el 13% de les persones que viuen a l’estat. Podem parlar, aleshores, d’eleccions “democràtiques”?Analitzant els programes electorals de les candidatures catalanes a les eleccions generals #16J, des de SOS Racisme hem confirmat la manca de compromís dels partits polítics amb la lluita contra el racisme i la xenofòbia, ni amb la promoció de la igualtat de drets.
Des de SOS Racisme considerem que hi ha 5 aspectes imprescindibles per a un programa electoral antiracista:
- la derogació de la Llei d’Estrangeria, paraigua de polítiques i pràctiques discriminatòries
- donar del dret a vot a les persones migrades residents a l’Estat
- el tancament dels Centres d’Internament per a persones estrangeres (CIE)
- la derogació del Decret de Salut (RD 16/2012) que exclou les persones immigrades sense permís de residencia
- promoure polítiques públiques per eradicar i combatre el racisme.
La majoria de partits polítics, o no inclouen aquests aspectes o fan propostes en sentit contrari (vegeu quadre resum de l’anàlisi programes. pdf).
- Promourem el vot informat i la política ètica, com antídot a la proliferació del discurs de l’odi per captar vots
Durant campanya electoral augmenten de manera alarmant les propostes racistes i els discursos xenòfobs per part de candidats i candidates de diferents colors polítics sense tenir en compte les conseqüències socials: increment del racisme entre la població, promoure rumors i prejudicis racistes, atac a la convivència. Per aquest motiu, des de SOS Racisme farem seguiment dels discursos polítics per detectar les declaracions racistes, contra-argumentar-les i desactivar-les.
Amb l’etiqueta #NoVotisracisme, farem difusió i interpel·larem els responsables polítics quan escaigui. També recollirem les alertes de les persones que vulguin participar-hi. Ja fa 8 anys que engeguem aquesta acció, que anomenem «Mistos Electorals», fent metàfora del perill que els discursos encenguin «focs de racisme».
- Festa de la democràcia amb accés restringit
A les darreres eleccions del #20D, l’11,3% de les persones majors d’edat residents a l’Estat espanyol no van poder votar. A Catalunya, el 13,55%. Perquè les persones estrangeres no poden participar als comicis estatals, ni amb permís de residència ni sense; ni comunitàries ni extra-comunitàries. És aquest un sistema realment «democràtic»? Des de SOS Racisme, pensem que no. Disminuiria el discurs polític racista i els partits inclourien propostes per la igualtat de drets si les persones migrades poguessin votar? Pensem que si. Per aquest motiu, defensem els drets polítics com una eina imprescindible per aconseguir una societat més justa i democràtica.