20.03.2020 | Nota de premsa de Justícia i Pau

Nota de Justícia i Pau de Catalunya en relació amb l’afectació de l’epidèmia en els centres penitenciaris

A causa de l’agreujament de la crisi sanitària i la seva previsible llarga durada, Justícia i Pau, entitat que treballa des de fa anys en favor de l’acompanyament i reinserció social de persones recluses, vol expressar el següent:

  1. Ens preocupa greument l’afectació que la situació produeix en els centres penitenciaris catalans, ja que aquests espais, per les seves característiques, exposen a les persones internes i els professionals a un risc superior de contagi de virus, que en l’actual situació podria tenir conseqüències molt greus.
  2. A tot això, cal afegir que les mesures sanitàries que ha calgut adoptar suposen la paralització quasi completa de les activitats laborals, educatives, culturals i esportives, la suspensió de permisos i sortides i, sobretot, l’aturada completa de les visites de familiars als centres, així com dels voluntaris i voluntàries que acompanyen els interns. Aquesta situació, sumada a la manca d’accés a internet de les persones internes, és causant d’un grau molt important d’angoixa, ansietat i sofriment psíquic i alhora genera el risc d’incidents o conflictes perillosos dins dels centres, com els que ja s’han començat a produir en alguns llocs.
  3. En aquestes circumstàncies, tal com han fet altres sistemes penitenciaris i com se sol fer en situacions extraordinàries, cal que es prenguin o intensifiquin mesures excepcionals, adreçades a protegir els interns i professionals del risc de contagi i a reduir la tensió que la situació pot generar, com ara facilitar una major comunicació telefònica i, si pot ser, telemàtica, entre les persones internes i els seus familiars, voluntariat i altres entitats socials o, en el cas de persones amb símptomes, procurar que l’aïllament es faci en centres hospitalaris i no en les presons.
  4. A més, considerem necessari, com han fet diversos països, reduir el volum de la població reclusa a través de tots els mecanismes legals existents o altres que es puguin adoptar de manera extraordinària: llibertats condicionals, règim obert amb compliment a domicili, permisos de sortida llargs, ajornament o suspensió de l’execució de condemnes curtes o per delictes sense violència (la qual pot esperar uns mesos sense afectar negativament a les finalitats de prevenció del delicte), així com evitar al màxim la presó provisional o substituir-la per arrest domiciliari. Totes aquestes mesures haurien de ser implementades en la major brevetat i han de començar per les persones internes més vulnerables, especialment les majors de 70 anys (que podrien gaudir de la llibertat condicional prevista a la llei) o les que pateixen malalties cròniques. L’alliberament de persones caldria fer-lo assegurant-se sempre que puguin disposar d’un domicili o lloc d’acollida que asseguri la seva adequada atenció, així com la situació general de confinament de la població.
  5. Ens consta que el Departament de Justícia de la Generalitat treballa des de fa dies en aquesta línia. Des de Justícia i Pau oferim tot el nostre suport i col·laboració. Així mateix, demanem al govern espanyol que, en el marc de les mesures per combatre l’epidèmia, impulsi les iniciatives legals i administratives necessàries que facilitin aquests objectius. També creiem que la fiscalia, els jutjats penals i, especialment, els jutjats de vigilància penitenciària haurien d’aplicar les normes legals vigents en aquesta mateixa direcció, d’acord amb les circumstàncies excepcionals que estem vivint.

 

Barcelona, 20 de març de 2020

Recommended Posts