26.03.2020 | Nota de premsa d’Amics de la Gent Gran

  • La ciutadania, mitjançant un espai web, podrà informar sobre persones grans que necessiten ajuda, enviar missatges de suport o descarregar una guia amb pautes sobre com fer trucades d’acompanyament

Dimecres, 25 de març del 2020; Des d’Amics de la Gent Gran llancem la campanya ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans, #TrucadesContraelSilenci’, una iniciativa que té com a objectiu mobilitzar, sensibilitzar i informar la societat per tal de minimitzar l’aïllament – i les seves conseqüències – que pateixen les persones grans durant la crisi provocada pel COVID-19.

Gent gran: en el focus de la crisi sanitària

De les més de 3.000 morts que ha provocat la malaltia a Espanya, el 95% correspon a persones majors de 60 anys, un fet que ha convertit a aquest grup de població en el més vulnerable davant la situació que estem vivint. Aquest escenari ha provocat que les persones en aquesta franja d’edat hagin d’extremar les precaucions, i això es tradueix – en la gran majoria dels casos – en un confinament total.

Malgrat trobar-nos en un context d’emergència que afecta a tota la població, cal tenir present que les mesures de confinament no tenen les mateixes conseqüències per a tothom. Les persones grans sovint viuen soles i/o tenen una xarxa social molt reduïda – tal i com succeeix amb les persones grans que acompanyem tot l’any des de la nostra entitat – i la crisi actual ha empitjorat la situació, provocant que la soledat i la sensació d’aïllament es vegin agreujades. Això, en un escenari com l’actual, és sinònim de dubtes, incertesa i angoixa.

Telèfon: el gran aliat

En aquest context, i sense saber a dia d’avui quan es podrà tornar a la normalitat, la prioritat d’Amics de la Gent gran és mantenir i enriquir els vincles de confiança amb les persones grans i oferir suport emocional per tal de reduir la seva sensació l’aïllament. En un moment en què no podem realitzar les visites a domicilis i a residències, el telèfon s’ha convertit en el nostre gran aliat per dur a terme la nostra acció social i en el protagonista de la campanya que llancem avui.

Triple crida a la població: Acompanya! Informa! Col·labora!

En el marc de la campanya ‘Aquest aïllament el superem amb les persones grans, #TrucadesContraElSilenci’ hem activat un espai web a disposició de la ciutadania amb informació, recursos i canals que pretenen millorar la situació actual de moltes persones grans.

Aquesta plataforma permet:

· Consultar informació per entendre millor com afecta la crisi actual a les persones grans.

· Accedir a recursos per acompanyar-les en aquest moment tan delicat.

· Compartir missatges de suport adreçats a les persones grans que se’ls hi farà arribar.

· Informar-nos sobre situacions d’alta vulnerabilitat i aïllament social de persones grans per poder-les orientar i ajudar.

· Fer un donatiu per ampliar l’abast de la nostra activitat i poder acompanyar més persones grans.

Guia pràctica per realitzar trucades d’acompanyament davant el COVID-19

Un dels principals recursos de l’espai web es una guia realitzada per l’Observatori de la Soledat i l’Equip Social de l’entitat, que inclou informació, consells i pautes per realitzar trucades de suport a persones grans durant aquesta crisi: recomanacions relacionades amb el benestar psicològic i la dinamització de la trucada, guió de trucada durant el confinament pel COVID-19 o un recull de recursos pràctics, entre d’altres. Descarrega’t la guia

Situació excepcional

Davant la situació provocada pel COVID-10 i la impossibilitat de realitzar visites a les persones grans, formacions o esdeveniments, hem adaptat la nostra activitat en base a tres eixos principals:

· Mobilització: més de 2.000 persones voluntàries estan fent trucades de seguiment a les més de 2.000 persones grans que acompanyem durant tot l’any. Els hi oferim un espai de confiança i suport emocional per tal de reduir l’ansietat i la preocupació que els hi pot provocar la situació actual.

· Orientació: dediquem esforços a orientar i ens coordinem amb administracions i altres entitats amb la finalitat de donar resposta el més ràpidament possible als avisos d’alerta sobre persones grans amb necessitats assistencials.

· Sensibilització a través dels mitjans de comunicació per tal que els barris donin suport a les persones grans del seu entorn treballant de forma comunitària.

Albert Quiles, director gerent d’Amics de la Gent Gran, valora la campanya com una “oportunitat per estar al costat i solidaritzar-nos amb les persones grans en un moment de màxima complexitat” i destaca que la crisi actual ha visibilitat una problemàtica – la soledat i l’aïllament – que “pateixen milers de persones durant tot l’any”.

Sobre Amics de la Gent Gran

Amics de la Gent Gran és una fundació de voluntariat que lluita des de 1987 contra la soledat i la marginació social de les persones gran mitjançant l’acció de voluntàries i voluntaris que les acompanyen emocionalment cada setmana, així com a través de la sensibilització de la societat. Durant el passat 2019, ha donat suport a 2.800 persones grans gràcies a la tasca desinteressada de 2.700 persones voluntàries i l’ajuda de 4.329 persones sòcies i donants. Aquesta acció social es desenvolupa a 56 municipis de tot l’estat.

Recommended Posts