31.05.2017 | Organitza la Casa Àsia i la Direcció de Servei de Drets de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona
La Casa Àsia organitza, juntament amb la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat el projecte ‘Aprenem. Famílies en xarxa‘, inspirat en el projecte Youth Empowering Parents de Canadà. Consisteix en formar parelles lingüístiques de joves voluntaris que ensenyen a un membre adult o jove de la seva família que vol aprendre. D’aquesta manera s’inverteixen els rols dels i les alumnes, que es converteixen en tutores i tutors de familiars, veïns i veïnes del barri d’origen cultural divers i, gràcies a aquest paper, acosten les famílies als centres escolars al mateix temps que ensenyen competències lingüístiques i informàtiques de manera individualitzada.
Aquest projecte pretén complir diversos objectius: d’una banda, apoderar les famílies d’origen cultural divers a partir d’una formació individualitzada a càrrec de l’alumnat voluntari; de l’altra, acostar aquestes persones a l’escola, un àmbit on sovint els hi costa entrar per la barrera lingüística; finalment, seguint la filosofia de l’aprenentatge servei, que els alumnes puguin revertir la seva formació en la societat a través d’aquest projecte. D’aquesta manera, alhora que reforcen les seves competències de comunicació intercultural i d’ensenyar a altres, se senten reconeguts pels adults a qui ensenyen, guanyen autoestima, responsabilitat, compromís i s’introdueixen al voluntariat.
El projecte es va començar com a prova pilot a l’IES Milà i Fontanals (Ciutat Vella) el curs 2015-2017. L’èxit del projecte ha fet que es busquessin més suports i aquest curs s’ha continuat al mateix IES i s’ha portat a dos nous centres: IES Rambla Prim (Besos) i Escola Poble Sec (Sants Monjuic), tots barris de Barcelona.
El curs vinent es podra iniciar el projecte en un o dos barris nous de la ciutat i s’engresca també a centres educatius de fora de Barcelona que els pugui interessar que contactin amb imma.llort@gmail.com