Promoure mesures per evitar desnonaments, reformular el paper dels centres d’allotjament temporal, garantir habitatges dignes d’inclusió o millorar l’eficiència de les prestacions socials són algunes de les propostes per acabar amb el sensellarisme que Arrels Fundació ha fet arribar a les formacions polítiques en motiu de les eleccions al Parlament. Les propostes de l’entitat membre d’ECAS es recullen al document ‘Eradicar el sensellarisme és possible’, que es centra en els drets que actualment no estan garantits per al conjunt de la ciutadania: el dret a l’habitatge, el dret a l’alimentació i el dret a una renda mínima adequada. El document també recull una sèrie de propostes per millorar la gestió i finançament de les entitats socials, com els convenis plurianuals, sistemes de justificació de subvencions més àgils o que es reguli per llei el dret a l’accés a la informació, “necessari perquè les entitats socials puguin participar en l’elaboració de campanyes amb informació i dades actualitzades”.

Arrels també fa balanç d’aquesta legislatura i crida a anar a votar pensant en la inclusió social:

“La legislatura que deixem enrere ha estat la de l’aprovació de lleis tan importants com la Llei de Serveis Socials de Catalunya i de la dependència. Durant aquests quatre anys, s’han posat les bases de molts drets socials però ara cal fer-los efectius, i aquí tindrà molt a dir el nou Govern de Catalunya que surti de les eleccions previstes per al 28 de novembre. Per això, és important que tothom siguem responsables a l’hora de votar.

La legislatura conclou amb algunes dades a tenir en compte: el 19% de la població a Catalunya vivia en risc de pobresa al 2006; la situació afectava sobretot els menors de 16 anys i els majors de 65, amb un 22,2% i un 28,4%. Al 2008, i segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’índex de risc de pobresa havia augmentat fins al 20,4%.

L’avanç de l’Enquesta de Condicions de Vida 2009, publicada fa uns dies, amplia aquesta fotografia social: actualment a Catalunya la renda mitjana anual per llar és de 28.046 euros, i la renda mitjana anual per persona ascendeix a 10.770. El 36,3% de les llars no poden marxar de vacances una setmana a l’any i, en cas de despeses imprevistes, el 35,3% de les llars no podrien fer front a la situació, segons l’Institut Nacional d’Estadística. En aquest context, el preu de l’habitatge ha augmentat un 4,1%.

El nou Govern que resulti de les properes eleccions haurà de tenir en compte tot això i altres qüestions que la crisis econòmica ja està posant sobre la taula, com les retallades pressupostàries i amenaces com els més de 180.000 desnonaments que el Consell General del Poder Judicial preveu per a aquest 2010. Tot això, no només des de les polítiques socials, sinó també de manera integrada i tenint-ho en compte a polítiques com les de fiscalitat o en possibles reformes laborals”.

Recommended Posts