05.09.2019 | Nota de premsa d’Arrels Fundació
Fins a 1.468 persones han vingut al nostre centre obert entre l’1 de juliol del 2018 i el 30 de juny d’enguany per preguntar on poden anar a dutxar-se i canviar-se de roba i com accedir a un allotjament i a serveis socials, entre d’altres. Es tracta de persones que fa poc que viuen al carrer, que fa temps que estan en aquesta situació però segueixen sense trobar resposta o que estan a punt de perdre casa seva. Aquesta xifra significa un 21,7% més que els dotze mesos anteriors.
De mitjana, hem orientat 122 persones cada mes. Són persones adultes soles, parelles, joves que han sortit de centres de menors i famílies amb infants.
Des d’Arrels, considerem molt preocupant la quantitat de persones que venen en aquesta situació. Des de la nostra entitat, les hem escoltat i les hem assessorat sobre els recursos que existeixen a Barcelona; no hem pogut cobrir de manera continuada les necessitats que ens han expressat però, en alguns casos, sí que hem intentat donar resposta a necessitats puntuals.
La majoria de les persones que s’han adreçat a nosaltres –el 79,5%- han demanat poder accedir a serveis higiènics; el 30,6% de les persones també han preguntat si podien canviar-se de roba. L’accés a l’allotjament destaca com a tercera necessitat més expressada (en un 24,4% dels casos). Com accedir a serveis socials, on deixar les pertinences de manera estable o què fer si han patit un robatori són altres de les necessitats expressades per les persones.
També destaca el fet que moltes de les 1.468 persones que han vingut al nostre centre obert per demanar orientació han acudit prèviament a serveis socials del seu barri o als serveis específics de l’Ajuntament de Barcelona per a persones sense llar però no hi han tingut resposta.
Des d’Arrels, demanem polítiques preventives perquè la gent no perdi casa seva, promoure l’accés a habitatge social i facilitar l’accés a serveis socials i als recursos existents al mateix municipi on viu la persona. A curt termini, calen més serveis higiènics, habilitar consignes on les persones que viuen al carrer o en llocs inestables puguin guardar les seves pertinences durant un temps i obrir espais d’acollida nocturns i de baixa exigència a cada barri de la ciutat.