22.04.2020 | Nota de prensa d’Arrels Fundació

Tres persones que vivien al carrer han mort en les últimes quatre setmanes a Barcelona a causa d’agressions violentes. El fet de no poder confinar-se durant l’estat d’alarma agreuja la situació de les persones sense llar, les exposa a més riscos i vulnera encara més els seus drets. Des d’Arrels, alertem de situacions d’inseguretat i rebutgem que se sancioni les persones, se les obligui a moure’s de lloc o es llencin les seves pertinences.

Des d’Arrels, condemnem la violència cap a aquestes tres persones sense llar que han mort, així com altres situacions d’aporofòbia per part de la ciutadania i d’abús per part dels cossos de seguretat i altres actors que hem detectat. “La situació d’excepcionalitat que estem vivint pot donar peu a situacions de violència i a sensació d’inseguretat per part de les persones que viuen al carrer. És un moment idoni per a discursos xenòfobs i aporòfobs”, afirma Beatriz Fernández, responsable de l’equip jurídic d’Arrels.

La majoria dels casos que hem detectat es van produir durant els primers dies de confinament – tot i que encara trobem casos puntuals – i tenen a veure sobretot amb el dret a la mobilitat, a la seguretat i a l’espai públic. Aquests dies, algunes persones han hagut de canviar el lloc on dormir perquè la seguretat pública o privada les ha fet fora, altres s’han hagut de desplaçar malgrat explicar que vivien al carrer i altres han rebut la instrucció de no restar aturades a la via pública. A aquests drets vulnerats se sumen altres que s’han vist agreujats com el dret a la salut i a la alimentació.

Des de l’aplicació de l’estat d’alarma, a Arrels hem recollit 27 casos de vulneració de drets i hem reportat cinc casos de denúncia i sancions, seguint el protocol que ha establert l’Ajuntament de Barcelona. També hem habilitat un telèfon d’orientació jurídica que poden fer servir persones sense llar que han patit situacions d’abús i veïns i veïnes que les hagin presenciat, i hem repartit acreditacions a persones sense llar conforme estan en situació de carrer.

+ info: https://www.arrelsfundacio.org/inseguretat-estatalarma/

Recommended Posts