foessa_bcn_taularodona31.01.2020 | Nota de premsa de Càritas Diocesana de Barcelona

  • Unes 200 persones participen en la jornada “La realitat que no veus” organitzada per Càritas Diocesana de Barcelona al CCCB
  • Entitats, institucions i experts en polítiques socials es conjuren per fomentar espais de col·laboració que posin a les persones al centre
  • Els participants de la jornada han pogut viure l’exclusió social en primera persona per mitjà d’una experiència de realitat virtual

“FOESSA és la nostra consciència, és la veu que ens diu que les coses no van bé”. Així ha començat la seva intervenció Mons. Joan Josep Omella, Cardenal Arquebisbe de Barcelona i President de Càritas Diocesana de Barcelona que ha donat la benvinguda als assistents. “Hem de posar-nos les ulleres de la realitat, i observarem que vivim en una societat cada vegada més individualista i aïllada”, ha advertit.

Per la seva banda, Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha sumat a la petició de l’Arquebisbe, demanant treballar conjuntament per canviar una realitat que no és justa i que no agrada, però sense oblidar que els principals interpel·lats en aquesta tasca són les administracions públiques.

En la benvinguda també hi ha intervingut Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que ha recordat que la recuperació encara no ha arribat a les persones més vulnerables de la societat, i que factors com la feina ja no són suficients per sortir de la pobresa. “L’exclusió va més enllà de la pobresa material. Problemes com l’aïllament o la solitud són fenòmens que es van agreujant, i cal conjurar-nos per lluitar contra la cronificació de la pobresa i l’exclusió social”, ha indicat el secretari d’Afers Socials i Famílies.

Iglesies ha reconegut que hi ha falles sistèmiques en el sistema públic, i que cal continuar treballant per un millor salari mínim, una millor llei d’estrangeria i una política decidida en matèria d’habitatge.

L’exclusió social a Espanya, Catalunya i Barcelona

Seguidament, Raül Flores, cap d’estudis de Cáritas Espanyola i secretari tècnic de la Fundación FOESSA ha estat el responsable de desgranar les principals idees de l’informe FOESSA. Flores ha volgut començar la seva intervenció dient que no hi ha una única pobresa, sinó que hi ha diferents pobreses. “La pobresa no és només econòmica, sinó que la solitud o la manca de relacions familiars també són sinònim de pobresa”, ha explicat.

El Cap d’estudis de Cáritas Espanyola ha destacat que hi ha certs col·lectius que pateixen amb més intensitat la pobresa, i ha volgut destacar la situació de les dones. “Una dona ha de treballar 1,5 hores més al dia per guanyar el mateix que un home. Si aquesta dona és immigrant, necessitarà 2 hores”, ha advertit. D’altra banda, ha volgut posar la mirada en les persones grans, que en la majoria de casos són les més invisibilitzades. En aquest sentit, ha indicat que a la diòcesi de Barcelona, un 40% de les persones que pateixen problemàtiques de mobilitat són cuidades per persones de la seva família i que un 30% no tenen cap mena de suport familiar ni de l’administració.

Després ha estat el torn de Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona ha volgut exposar algunes de les dades que presenta la diòcesi de Barcelona, tot recordant que 1 de cada 4 persones (646.000 persones) es troba en situació d’exclusió social. “Barcelona se situa per sobre de la mitjana catalana i espanyola en nivells d’exclusió social, i les dificultats per accedir a un habitatge, la precarietat laboral o l’acollida de persones migrants tenen una major incidència en els municipis de la diòcesi de Barcelona”, ha apuntat Feu.

Ulleres de realitat virtual

Durant la jornada, s’ha posat a disposició dels participants unes ulleres de realitat virtual que els han ofert una experiència inmersiva que els ha permès viure tres realitats diferents associades amb l’exclusió: la d’una persona gran que pateix solitud no desitjada, la d’una persona sense llar i la d’un jove sense recursos per tirar endavant. Totes aquestes experiències han volgut posar en relleu les dades que es presentaven i s’analitzaven a la Jornada.

Taula Rodona

El periodista i director de Betevé Sergi Vicente ha estat l’encarregat de moderar la taula rodona ‘Afrontar noves realitats d’exclusió amb les mateixes polítiques‘ on han participat diversos autors de l’informe FOESSA. Han intervingut, Manuel Aguilar, professor de la universitat de Barcelona; Marga León, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona; Ricard Gomà, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona; Teresa Montagut, professora de la Universitat de Barcelona i Mercè Darnell, responsable del programa de Necessitats bàsiques de Càritas Barcelona. Aquesta última ha demanat canviar la mirada cap als més vulnerables. “No podem veure a les persones en risc d’exclusió social com a diferents de nosaltres. Hem de superar la desconfiança i erradicar la por cap al pobre”.

Per cloure la jornada, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha afirmat que Càritas vol posicionar-se al costat de les persones més vulnerables, posant-se a la seva pell, entenent què estan vivint i coneixent què esperen del seu futur immediat. “La realitat que nosaltres veiem mostra com el model socioeconòmic està deixant a persones, famílies i menors enrere, i lluny de revertir la situació, l’estem naturalitzant”. Busquets ha finalitzat dient que cal la complicitat de tots els actors per desvelar la realitat, i ha agraït al món acadèmic la seva col·laboració per fer-ho possible.

Recommended Posts