20181122_cloendatercersector_chakirelhomrani22.11.2018 | Nota de premsa de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

El conseller el Homrani anuncia una Llei de Concertació Social dels serveis d’atenció a les persones a la cloenda del 6è Congrés del Tercer Sector Social

  • El sector social ho celebra perquè la nova regulació evita els interessos lucratius en la provisió de serveis a les persones, protegeix els drets socials i garanteix la qualitat en l’atenció a les persones.
  • El Homrani ho ha anunciat a la cloenda del 6è Congrés del Tercer Sector Social que vol reforçar la relació entre el món local i el sector social per donar una millor resposta als reptes socials agreujats pel fenomen de la urbanització (pobresa i desigualtats, greu problemàtica d’accés a l’habitatge i l’energia, fenomen migratori o gentrificació, entre altres).
  • A la cloenda s’ha llegit el manifest del congrés ‘Desigualtats socials, solucions locals’. Les entitats socials reclamen un municipalisme fort i reivindiquen més competències, recursos i suports per a les Administracions locals per aconseguir ciutats més democràtiques, sostenibles i inclusives.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat a la cloenda del 6è Congrés del Tercer Sector Social que Catalunya disposarà d’una Llei de Concertació Social dels serveis d’atenció a les persones. El sector social reclamava un nou model de col·laboració públic-social que estableixi un marc de relació estable i permanent amb les entitats socials, d’acord amb les directives europees de contractació pública.

La normativa permet que el Tercer Sector i les empreses socials -amb vocació de servei públic i amb una major proximitat a la comunitat i al territori- siguin aliades prioritàries de l’Administració en la gestió dels serveis a les persones, cercant l’eficiència dels recursos públics i el màxim retorn social.

El Tercer Sector celebra l’anunci del conseller el Homrani perquè és un pas important per assegurar que l’atenció a les persones queda fora de la lògica mercantilista, per protegir els drets socials i per garantir la qualitat dels serveis i suports que reben les persones.

20181122_cloendatercersector_francinaalsinaMés competències i recursos per als governs locals

A cloenda del 6è Congrés del Tercer Sector Social, també s’ha fet la lectura del manifest ‘Desigualtats socials, solucions locals’. En el document, les entitats socials observen amb preocupació i constaten com “les desigualtats globals provoquen desigualtats locals“. En aquest sentit, reclamen un “municipalisme fort” i reivindiquen que els governs locals tinguin més competències, recursos i suports per fer front als reptes socials propis de la urbanització, agreujats per la globalització com la cronificació de la pobresa (infantil, feminització de la pobresa, pobresa energètica i malnutrició), la greu problemàtica d’accés a un habitatge digne i assequible, el fenomen migratori o la gentrificació, entre altres. Una demanda que respon a un debilitament local i nacional per “la concentració i recentralització del poder“.

El manifest també fa èmfasi en la importància d’enfortir les relacions entre les Administracions locals i les entitats socials, com a aliança clau per desenvolupar conjuntament polítiques socials i projectes estratègics que generin cohesió i igualtat des de la proximitat i la quotidianitat. “Els governs locals tenen possibilitat de fer més coses, d’estar més a prop de les persones i de tenir capacitat per gestionar, conjuntament amb la societat civil i la ciutadania, respostes a aquests reptes socials“.

El 6è Congrés del Tercer Sector Social ha reunit més de 700 persones a la Farga de l’Hospitalet que, durant dos dies, han debatut i reflexionat sobre la relació entre el món local i les entitats socials. A més dels 9 debats i col·loquis, el congrés també ha comptat amb l’espai d’innovació digital m4social am conferències especialitzades i un showroom amb apps, robòtica, realitat virtual, impressió 3D i cirvuits aplicats en l’àmbit social i el Social Speakers’ Corner amb les 84 experiències més innovadores del sector social en la gestió i organització de les entitats socials.

Recommended Posts