• Se’n necessiten 500.000 perquè el Congrés dels Diputats es pronunciï

  • Les execucions hipotecàries s’han disparat des de l’inici de la crisi, 3.635 el darrer trimestre del 2011 a Catalunya

18.04.2012 | Plataformes ciutadanes, entitats socials i sindicats han donat aquest matí el tret de sortida a la recollida de signatures de la Iniciativa Legislativa Popular per la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i el lloguer social. Tres objectius que consideren el mínim perquè les famílies afectades tinguin l’oportunitat de tornar a començar i se’ls reconegui el dret a l’habitatge. Durant el 2011 hi ha hagut prop de 60.000 execucions hipotecàries a l’Estat espanyol.

Calen 500.000 signatures perquè la iniciativa sigui tramitada i debatuda al Congrés dels Diputats. Dilluns començarà oficialment la recollida als carrers i la campanya finalitzarà el 31 d’octubre. Les organitzacions promotores, convençudes que es podrà assolir la xifra, asseguren que el més important serà el procés de pressió i mobilització ciutadana. Ada Colau, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), celebra que la lluita de les persones afectades ha convertit una problemàtica pràcticament desconeguda en un “clam popular” i ha advertit PP i PSOE que s’estan quedant sols defensant els interessos de les entitats bancàries.

El principal objectiu és que en entregar l’habitatge quedi liquidada la hipoteca i es permeti continuar vivint durant cinc anys a la pròpia residència pagant un lloguer social del 30% dels ingressos. Vanessa Valiño, directora de l’Observatori DESC, ha recordat que els desnonaments vulneren el dret a un habitatge digne recollit a la Constitució espanyola i declaracions internacionals signades per l’Estat i són una anomalia tant en el context europeu com internacional.

La presa de pèl de De Guindos
Colau ha qualificat de “presa de pèl” el decret impulsat pel ministre d’Economia, Luís de Guindos, per facilitar la dació en pagament en alguns casos: “la lletra petita indica que la intenció és la contrària”. La PAH denuncia que el criteri és molt restrictiu i exclou el 90% de les persones afectades i que el refinançament a què es podrien acollir allarga i perpetua la condemna financera. Per Colau la prova és que “totes les entitats financeres han signat ràpidament la mesura, mala senyal” i que arrel del decret la PAH ha vist interrompudes diverses negociacions.

“Vull hipotecar el meu pis, però no la meva vida”
El Matías, víctima d’una execució hipotecària amb ordre de desnonament, ha denunciat que de sent “presoner de Bankia per tota la vida”. Denuncia que l’entrega del pis no li serveixi per cancel·lar el deute i que les execucions hipotecàries són un “virus” que pot afectar a qualsevol ciutadà quan es queda sense feina: “On és la crisi? La crisi la tenim nosaltres, no ells”. Els secretaris generals de d’UGT i CCOO, Josep María Álvarez i Joan Carles Gallego han volgut recordar que l’actual crisi econòmica té a veure amb el sistema financer i pràctiques especulatives que han dut a la bombolla immobiliària. “S’ha salvat la banca amb recursos, però no se n’han posat per les persones”, ha denunciat Gallego.

Obstacles a la participació ciutadana
Cal tenir en compte que en cas que la iniciativa tiri endavant el Congrés dels Diputats està obligat a donar algun tipus de resposta en sis mesos però que el Govern té la capacitat de vetar-ne la discussió. En aquest sentit, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras, i la representant de la PAH, Ada Colau, han denunciat “la precarietat de les vies de participació social actuals” i que arribar a la recollida de signatures a sigut un “viacrucis” d’un any i mig.

Per a tota la ciutadania
D’acord amb els requeriments legals només són vàlides les signatures de les persones que figuren al cens electoral. L’organització vol facilitar la participació del conjunt de la ciutadania, també de les persones immigrades que no tenen dret a vot, i distribuirà plecs alternatius que no seran oficials per la Junta Electoral però totalment vàlids pels impulsors.

+info: www.quenotehipotequenlavida.org

Recommended Posts

1 Comment

  1. Com es fa als països més avançats de la Unió Europea i els EUA, cal que la dació en pagament del pis serveixi per alliberar el deute, atès que, aquesta garantia ja va implícita en el propi dret real d’hipoteca. No pot suposar una condemna a perpetuïtat de la persona que no té prou recursos per satisfer la hipoteca i, a més, això empeny a molts a haver de treballar la resta de la seva vida en l’economia submergida per escapar del assetjament al qual el banc sotmet els ingressos d’aquesta persona de per vida.


Comments are closed for this article!