23.03.2020 | Comunicat de la Fundació Secretariat Gitano

21 de març. Dia internacional de l’eliminació de la discriminació racial 2020

Cap grup humà pot ser boc expiatori de la crisi del Coronavirus

Barcelona, 20 de març 2020.- La Fundació Secretariat Gitano, en ocasió del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial que se celebra demà 21 de març, igual que en anys anteriors, no pot deixar de traslladar una reflexió sobre el que suposa la discriminació i l’antigitanisme, les diverses formes en les quals es tradueix i la falta de conscienciació social en la defensa dels Drets Humans quan les víctimes d’aquesta discriminació són persones gitanes.

La comunitat gitana és la minoria ètnica més important al nostre País i a Europa, la més desconeguda malgrat els més de 600 anys de convivència i la que continua patint un important rebuig social causat per la imatge social negativa que pesa sobre aquesta; estereotips i prejudicis que, encara que no tenen res a veure amb la realitat de la comunitat gitana actual, alguns mitjans de comunicació continuen difonent sense cap mena d’ètica professional ni escrúpols.

En efecte, l’actual crisi sanitària provocada pel Coronavirus – Covid19 està demostrant fins a quin punt els estereotips i prejudicis que existeixen sobre les persones gitanes estan arrelats en una part de la població majoritària. En les últimes setmanes hem assistit a moltes expressions de discriminació i antigitanisme en xarxes socials, així com a la difusió de faules i notícies falses sobre la comunitat gitana. En aquest sentit, convé recordar que aquest virus està afectant ja milers de persones de tot el món, independentment de la seva ètnia, origen nacional, circumstàncies socials o personals, per la qual cosa cap grup humà hauria de convertir-se en boc expiatori per la propagació de la malaltia.

En aquestes situacions d’alarma social, els mitjans de comunicació i les principals plataformes i xarxes socials s’han de convertir en grans aliats de les autoritats públiques i persones expertes en aquesta matèria per a transmetre missatges de calma i de tranquil·litat per a tota la societat i, per descomptat, no donar cabuda a missatges xenòfobs, racistes o discriminatoris, o a notícies falses sobre determinats grups ètnics. A més, fem una crida a la ciutadania en general perquè contribueixin en aquest context a frenar el discurs d’odi i rebuig antigitano.

Formem part d’una societat que es troba en una contínua transformació i avança a ritmes vertiginosos en tots els àmbits però que, en canvi, és incapaç de superar en molts casos els prejudicis cap a les persones gitanes o de posicionar-se a favor de les persones gitanes i les seus drets en determinades circumstàncies.

La societat en la qual vivim i la que volem per a 2030 no pot plantejar la defensa del dret a la igualtat a mig fer o excloent a una part de nostra societat com és la població gitana.

En aquest dia també és important al·ludir a la discriminació interseccional que pateixen les dones gitanes, tant pel seu gènere com el seu origen ètnic. Moltes dones pateixen persecucions, tractaments vexatoris i humiliants en els centres comercials i supermercats pel simple fet de ser gitanes. Aquestes situacions són desproporcionades, injustes i discriminatòries. És vital que els poders públics i institucions responsables, així com la ciutadania, prenguin consciència que aquestes situacions vulneren la dignitat d’aquestes persones i prenguin mesures perquè no es tornin a repetir.

Aquestes pràctiques, igual que moltes de les altres formes de discriminació que es produeixen a Espanya contra les persones gitanes i altres grups tradicionalment discriminats, segueixen sense tenir una deguda resposta normativa en el nostre ordenament jurídic. Per això, fem avui una crida perquè es materialitzi, amb caràcter urgent, el compromís de l’acord de Govern consistent en l’aprovació de la Llei Integral d’Igualtat de Tracte i no Discriminació que permeti, d’una vegada per sempre, que la discriminació no quedi impune i les víctimes siguin rescabalades.

Recommended Posts