declaracio-renda-2015-300x190 (1)11.05.2015 |
El Departament de Benestar Social i Família i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya han demanat conjuntament que els contribuents marquin la casella “altres fins d’interès social” en la seva declaració de la renda. La crida s’ha fet aquest matí en una roda de premsa amb la participació de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; i la directora de la Fundació Adsis Barcelona, Mercedes Yubero.

L’any passat a través de la casella “altres fins d’interès social” l’Estat va distribuir 220 milions d’euros a 1.236 programes socials de 469 entitats que van beneficiar 6 milions de persones. S’estima que Catalunya va aportar el 2014 54,4 M€ de la recaptació estatal del 0,7% del IRPF per a fins socials, però només va rebre 30,8 M€ destinats a programes socials a Catalunya. És una situació semblant a la dels anys anteriors. Catalunya va rebre, per a programes socials, 23,6 M€ menys del total aportat pels contribuents catalans en fer la declaració de la renda, i 11 M€ menys que si s’apliqués un criteri de repartiment en funció de la població de cada territori (Catalunya representa el 19% de la població total, perquè Euskadi i Navarra no participen en el sistema). Es tracta d’un greuge que persisteix any rere anys, i per això la Taula del Tercer Sector segueix exigint a l’Estat un increment en el volum total de recursos assignats a programes socials a Catalunya.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, Àngels Guiteras ha ressaltat que “la crisi ens obliga a ser solidaris. No té cap cost marcar la casella de fins socials i moltes entitats se’n beneficiaran”. Guiteras ha fet una crida al prop del 32% dels contribuents catalans que no marquen cap casella perquè marquin la casella de fins socials. A tot l’Estat, 5.539.000 persones no marquen cap casella. Guiteras ha recordat que “per millorar la inversió social cal començar per marcar la casella de fins socials. Tenim una oportunitat perquè s’ampliïn les polítiques socials”, ha conclòs.

Nota de premsa de la Taula d’entitats del Tercer Sector (PDF) | Dossier de premsa (PDF)

 

Recommended Posts