20.11.2018 | Nota de premsa dels Col·legis d’Educadores i Educadors Socials, Treball Social, Pedagogs i Psicologia
-
Els Col·legis d’Educadores i Educadors Socials, Treball Social, Pedagogs i Psicologia commemoren el Dia Universal dels Drets de l’Infant amb un acte avui a les 18h al Col·legi de l’Advocacia
-
En una declaració conjunta constaten “amb perplexitat la creació d’un doble circuit, un per als infants del sistema de protecció, i un altre per a l’atenció d’infants i joves migrants”
“L’actual situació del sistema de protecció no aconsegueix garantir els drets fonamentals de tots els infants en el nostre país” i les mesures d’urgència que s’han pres per atendre els infants i joves migrants sense referents familiars adults són insuficients. Així ho consideren els Col·legis Professionals d’Educadores i Educadors Socials, Treball Social, Pedagogs i Psicologia de Catalunya, signants de la declaració ‘La protecció dels infants és el nostre compromís‘ i organitzadors de l’acte que aquesta tarda commemora el 20 de novembre, Dia Universal dels Drets de l’Infant. Serà a les 18 hores al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB, c/ Mallorca 283) i comptarà amb una conferència a càrrec de la psicòloga clínica infantil i psicopedagoga Rosa Jové sobre ‘Els drets dels nens i nenes avui’.
Els quatre Col·legis que representen els professionals que treballen amb infància en l’àmbit social –membres de la Sectorial Social, Ensenyament i Humanitats de la Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya— demanen “una reforma global del sistema de protecció que consolidi i preservi al seu centre els infants i adolescents, les seves necessitats i els seus drets”. Assenyalen que “en un dia com avui, aquest any pren especial rellevància la situació que estem vivint al voltant de l’augment de l’arribada d’infants i joves migrants sense referents familiars adults”, si bé afirmen que “l’anomenada emergència de país no és tal” perquè “ja fa temps que teníem dades que ens alertaven”.
En aquest sentit, els professionals observen “amb perplexitat la creació d’un doble circuit, un per als infants del sistema de protecció i un altre per a l’atenció d’infants i joves migrants” amb diferències en la constitució dels equips que els atenen. Davant d’aquesta dualitat, recorden que “com a societat ens hem compromès a protegir TOTS ELS INFANTS, més enllà de les seves procedències, cultures, realitats i condicions”, i denuncien que “el tractament públic” del fenomen dels joves migrants sense referents al territori genera “situacions d’estigmatització d’aquests infants”. A més, creuen que “les propostes polítiques a curt termini i l’acceptació per part d’algunes institucions gestores de condicions inadequades per a la gestió de recursos de qualitat perpetuen la situació d’exclusiód’aquesta infància i adolescència i malmeten les garanties universals del sistema de protecció”.
En relació al 27% dels infants que viuen en risc de pobresa a Catalunya, els Col·legis d’Educadores i Educadors Socials (CEESC), Treball Social (TSCAT), Pedagogs (COPEC) i Psicologia (COPC) consideren que es tracta d’una “xifra alarmant, resultat d’unes polítiques públiques insuficients”. Reclamen el total desplegament de la Llei de drets i oportunitats en la infància i l’adolescència, “establint calendari, pressupostos i inversions necessàries per fer-la efectiva” i una “reforma global del sistema de protecció” que, més enllà de respondre a les necessitats bàsiques del moment, inclogui polítiques a llarg termini i compti amb els professionals “a les taules on es facin els debats i es consensuïn les actuacions”.