23.07.2021 | Nota de premsa de la Fundació Surt

  • El tràfic d’éssers humans (TEH) és una greu vulneració dels drets humans, que afecta milions de persones al món i la majoria d’elles són dones.
  • Fundació Surt, en el marc del projecte HEAL, ha portat a terme un taller d’artteràpia amb supervivents de tràfic per l’explotació sexual, que ha donat com a resultat 11 fanzins.

El tràfic d’éssers humans (TEH) és una greu vulneració dels drets humans, que afecta milions de persones al món i la majoria d’elles són dones. Al Regne d’Espanya l’any 2019 es van detectar 542 víctimes de tràfic. El 71% de persones identificades van ser dones i el 96% van ser traficades amb finalitat d’explotació sexual. Des de Fundació Surt, treballem en la investigació i innovació metodològica, amb el fi de garantir una millor protecció i reparació de les víctimes des d’una perspectiva de gènere i intercultural.

Enguany s’ha dut a terme un taller d’artteràpia amb supervivents de tràfic per l’explotació sexual, que ha donat com a resultat 11 fanzins que s’exposen durant el mes de juliol a la sala el-Atelier (carrer Sant Pere més Alt, 48, Barcelona).

La iniciativa s’emmarca en el projecte europeu HEAL, en què Surt participa al costat de les entitats CESIE (Itàlia), Libera (Itàlia), KMOP (Grècia) i Patrir (Romania). A banda de l’experiència d’artteràpia, el projecte ha tingut com a objectius el desenvolupament de competències vinculades al mercat laboral, el suport psicològic i l’enxarxament d’actors clau, com les empreses i els serveis especialitzats d’acompanyament a supervivents de tràfic per a l’explotació sexual.

En els tallers s’ha treballat el fanzine com a forma de relat de la pròpia experiència. La creació de les obres ha estat dirigida específicament a la seva posterior exposició pública, i les dones que hi han participat han comptat amb processos d’artteràpia previs.

L’artteràpia és una forma d’acompanyament a les dones, segons destaca l’artterapeuta i experta en trauma Ángela Galán, que «treballa amb dos eixos: els materials artístics i el vincle entre la terapeuta i la persona acompanyada. En el cas del taller de fanzines, com a proposta grupal, el treball realitzat també s’ha centrat en la vinculació que es genera entre les dones».

L’artteràpia ofereix una oportunitat d’acompanyament psicoterapèutic per aquelles dones per les quals parlar d’un fet traumàtic els hi pot resultar amenaçador, «bordejant lo traumàtic, generant una situació on la persona treballa amb una terceria: la producció. Ja no hi ha un tu a tu amb la terapeuta, sinó que tot passa a través dels materials».

Des de Fundació Surt fa més de 25 anys que acompanyem a les dones en els seus processos d’autonomia, des d’una perspectiva feminista i intercultural; un acompanyament integral i a llarg termini, que promou l’empoderament i l’accés als seus drets.

Específicament en l’àmbit del tràfic d’éssers humans, Surt participa activament des de fa 8 anys a diversos projectes d’acompanyament a les supervivents de tràfic en els seus processos de recuperació, empoderament i inclusió sociolaboral, de la mà de Sicar.cat, i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i finançament europeu. En l’actualitat, fa més de 3 anys que apostem per l’artteràpia com a eix fonamental de la metodologia de treball amb les supervivents.

Laura Parés, tècnica de recerca de Fundació Surt, destaca la importància «del treball integral i a llarg termini en l’acompanyament als processos d’empoderament de les dones víctimes del TEH, fita que perseguim des dels diferents projectes que hem liderat i participat aquests anys».

El taller ha permès expressar els sentiments tant negatius com positius, d’una manera totalment diferent per a les dones, segons les seves pròpies vivències. Així ho expressava una participant del taller, que afirmava que «a vegades portes una motxilla tan gran que no saps ni per on començar. I les imatges et van com parlant, vas traient, iniciant una conversa». Nadia Alcántara, coordinadora de projectes d’atenció directa a la fundació, fa èmfasi en que les dones «han pogut expressar allò que elles volien expressar. El fet de tenir un espai on esposar i on llegir aquests relats ha estat molt empoderador per elles».

Podeu trobar més informació en el vídeo sobre aquest procés de treball.

Recommended Posts