A diferencia del que succeeix als consells d’administració de les empreses –segons la Cambra de Comerç de Barcelona, les dones representen només el 8,8% dels càrrecs que conformen els òrgans de govern i màxima decisió de les 400 primeres empreses catalanes—, la presència de dones al Congrés Internacional de Directives i Professionals era absolutament aclaparadora. La trobada va tenir lloc els passats dies 10 i 11 de juny al World Trade Center de Barcelona, organitzada per la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball de la Generalitat de Catalunya. L’àmbit empresarial va aparèixer com la gran assignatura pendent, tot i que el mercat laboral en general continua plantejant nombrosos reptes en termes de reconeixement, presència i tractament igualitari de dones i homes. Malgrat els avenços en el terreny legislatiu, les xifres reflecteixen encara greuges comparatius importants, com el fet que les dones directives cobrin de mitjana un 17% menys que els homes.
En les sessions del She Leader 2.0 es va constatar, però, un canvi de discurs significatiu: la major presència i el reconeixement del talent femení no són reivindicacions en nom de la justícia social, sinó del propi interès de les organitzacions. Investigacions recents indiquen que les diferències en el tarannà del lideratge de les dones reporta a les empreses beneficis econòmics que les fan més competitives, i la Cambra de Comerç de Barcelona quantificava el 2008 el perjudici que suposa la pèrdua de talent femení en un gairebé un milió d’euros (el 0,5% del PIB català del 2006).
Les xarxes, i en especial les virtual, van ser una eina recorrent al llarg de les sessions del congrés, on també es van pronunciar amb molta freqüència les paraules ‘empoderament’ i ‘conciliació’. Per una banda es va insistir en conveniència la de guanyar visibilitat en l’esfera pública i el món laboral, però per l’altra es va plantejar també la necessitat de qüestionar el valor que es dóna a cada tipus de treball: per què tenir i criar fills no té el mateix prestigi social que dirigir una empresa? La (poc discutida) superioritat femenina en intel·ligència emocional es va reivindicar com un recurs en alça per avançar cap a la plena igualtat d’oportunitats per a dones i homes, que en cap cas ha de significar la renúncia als trets característics que ens fan diferents. La Declaració Final del Congrés concreta en un decàleg les conclusions de les jornades.