14.04.2014 | La Direcció General de Política Lingüística ha concedit el premi Pompeu Fabra 2014 al projecte de mentoria Rossinyol, reconeixent així tots els mentors i les mentores que cada any ajuden a que els seus petits mentorats incorporin el català com a llengua d’ús quotidià. Des de l’inici del projecte l’any 2005, 566 nois i noies d’entre 8 i 15 anys han participat acompanyats cadascun per un/a jove universitari que els fa de mentor/a durant tot el curs. Cada parella es troben un cop per setmana, en el temps de lleure.
A l’estudi d’impacte dels programes de mentoria que es va realitzar el curs 2012-13, l’equip investigador destaca, sobre el projecte Rossinyol “un augment significatiu de les relacions que tenen els mentorats i mentorades amb els altres companys de l’escola o institut, així com també un major ús de la llengua catalana. El fet que el mentorat parli en català amb el seu mentor cada setmana i vagi agafant confiança en l’ús social de la llengua durant mesos fa que el mentorat s’atreveixi a parlar, jugar i interaccionar més amb altres companys i companyes de l’escola o institut que no altres nois i noies que no participen en el projecte Rossinyol”.
El projecte Rossinyol és un projecte de Mentoria que pretén accelerar la inclusió social i econòmica dels menors provinents de famílies amb baix nivell social i econòmic, majoritàriament d’origen immigrant, afavorint la seva integració social, cultural i lingüística. La tasca de l’estudiant universitari és fonamental en el procés perquè obre finestres a la realitat del menor, alhora que s’enriqueix a l’acostar-se a contextos que desconeix, i que suposaran un complement en el seu desenvolupament integral. El vincle que es va establint entre els dos protagonistes afavoreix d’una banda el desenvolupament personal i la socialització del menor, i, d’altra banda sensibilitza el jove universitari sobre altres entorns preparant-lo per viure en una societat multicultural.
El projecte Rossinyol es va iniciar a Catalunya l’any 2005, impulsat i coordinat per la Universitat de Girona. Actualment, d’aquesta demarcació,hi participen nois i noies de Banyoles, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Girona, Palafrugell, Palamós, La Bisbal d’Empordà, Blanes, Figueres, Lloret de Mar i enguany, per primera vegada, Santa Coloma de Farners. Els joves estudien a la Universitat de Girona. Des de l’inici del programa hi han participat 385 parelles en 21 escoles de primària i 13 instituts de secundària, a les que es sumen les 108 d’aquest curs.
A Barcelona, el projecte va començar l’any 2010, gestionat per la Fundació Servei Solidari, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la direcció General d’Immigració de la Generalitat de Catalunya. Actualment, a la ciutat, hi participen 2 escoles de primària i 5 instituts de secundària dels barris de Ciutat Meridiana, Raval i Sants. Els joves estudiants universitaris provenen de la Universitat de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest curs s’han format 38 parelles.
+info: projecte Rossinyol a Barcelona | projecte Rossinyol a Girona