14.03.2014 | Nota de premsa del Col·legi de Treball Social de Catalunya i el Consejo General del Trabajo Social
- Els serveis socials de proximitat que presten els ajuntaments corren el risc de desaparèixer en un moment d’increment de la demanda i agreujament de la pobresa
- Un 82% de les treballadores socials detecta una tendència a la subcontractació o privatització de nombrosos serveis i el 58% creu que la gestió privada no garantiria el dret d’accés a tothom, segons un estudi del Consejo General del Trabajo Social
“Hi ha un pla estatal per destruir de aquí a 2016 els serveis socials públics. Es criminalitza fins i tot els usuaris i es fomenta la discriminació”, segons Ana I. Lima, presidenta del Consejo General del Trabajo Social (CGTS). El I Informe de los Servicios Sociales en España xifra l’increment de la demanda en un 74% des de l’inici de la crisi i subratlla que un 46% del mateix es deu a persones de classe mitjana que han hagut de recórrer als serveis socials per primera vegada. El perfil més habitual són les dones entre 36 i 46 anys, sovint treballadores pobres, i 1 de cada 4 nens està en risc de pobresa a Catalunya.
El procés de desmantellament i privatització dels serveis socials que s’ha anat fent efectiu amb les successives retallades i canvis de normatives es podria agreujar amb la nova llei de l’Administració Local plantejada pel Govern espanyol, que recentralitza competències i posa en risc els serveis de proximitat. “Suposa una amenaça contra tots els sistemes de protecció i benestar social”, ha afirmat Lima. Tant el CGTS com el Col·legi de Treball Social confien que el projecte serà declarat inconstitucional. En relació a la privatització, la presidenta del CGTS ha denunciat el pla de creació d’un ‘espai sociosanitari’ que seria un subsistema per als serveis de dependència i alguns sanitaris en base a assegurances prèviament contractades, de manera que les persones sense recursos en quedarien excloses. “Qui tingui diners pagarà els serveis i la resta haurà de ser atès per serveis sota el concepte de la beneficència”, ha advertit.
La degana del Col·legi, Núria Carrera, ha valorat els avenços que podrien suposar les resolucions aprovades ahir pel Parlament de Catalunya gràcies al Ple sobre l’increment de la pobresa, però ha instat les forces polítiques a assolir un pacte comú que permeti “afrontar la pobresa d’una nova manera des de la gestió pública”. L’ampliació de la treva energètica i les beques de menjador i el compromís per acabar amb les llistes d’espera al programa de Renda Mínima d’Inserció són primers passos que “seguirem de prop perquè es compleixin”.
La roda de premsa s’ha celebrat amb motiu del Dia Mundial del Treball Social i el lliurament del III Premi Estatal del Treball Social, que tindrà lloc avui a les 19 hores a l’Espai Francesca Bonnemasion de Barcelona. Els professionals del treball social reconeixen la tasca de Jordi Évole d’acostar els temes socials a la ciutadania; el lideratge de la PAH en defensa del dret a l’habitatge; i la trajectòria de compromís i lluita de la treballadora social Montserrat Colomer.