Exposició 'Jo també sóc del barri'28.02.2017 | “Jo també sóc del barri DE GIRA/ON TOUR” és un projecte d’art comunitari que investiga la relació entre art, societat i internament. Es podrà visitar del 2 al 18 de març, de dilluns a divendres en horari de 10 a 14h i de 16 a 18h a la Fundació Setba (Consell de Cent 335, Barcelona).

El projecte es construeix a partir de visites i incursions artístiques a centres educatius de justícia juvenil. Aquesta iniciativa, ha estat impulsada des del 2014 per l’artista Alter Krapp i la Fundació Autònoma Solidària en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

El projecte, emmarcat en el debat sobre l’Art Brut, reivindica el potencial creatiu de cada ésser humà, al marge de les seves condicions personals i les seves capacitats tècniques. Té per objectiu donar a conèixer les obres de menors i joves interns i obrir, d’aquesta manera, una finestra a un món sovint desconegut per la major part de la ciutadania.

El format expositiu preparat a la Fundació Setba mostra els resultats del laboratori de pintura creativa realitzat entre el 2014 y el 2015 al Centre Educatiu de Justícia Can Llupià, on han participat més de cinquanta joves. A més, l’exposició presenta per primera vegada algunes obres gràfiques i collages realitzades durant l’any 2016 als centres educatius de justícia juvenil Oriol Badia i Els Til·lers. L’obra reflecteix el procés creatiu compartit entre joves interns, equip docent i persones professionals del centre, voluntariat de la Fundació Autònoma Solidària i l’artista Alter Krapp.

Totes les obres gràfiques presentades formen part de ‘Maid in Prison’, una col·lecció d’accés obert que pretén donar veu a les visions de col·lectius impropis dels circuits tradicionals d’art, com ara autodidactes, interns a hospitals psiquiàtrics i centres penitenciaris o joves interns a centres de justícia. La col·lecció podrà consultar-se pròximament al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Inauguració i clausura

La inauguració es celebrarà el 2 de març a les 12h i hi assistiran Carles Mundó, Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Pilar Heras, Directora General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Darío Olaortua, President de la Fundació Setba, Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba, Mariola Foix, gerent de la Fundació Setba, el Sr. Carlos Sánchez, vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària, Alter Krapp/Andrea Noferini, artista i professor de la UAB i Roser Fernández, coordinadora Claustre de docents de Centre Educatiu Can Llupià.

Com a clausura està previst realitzar una jornada sota el títol de ‘La creació artística a les institucions penitenciàries i altres centres d’internament. Visibilitat, resultat i impactes’ el dijous 16 de març a les 9.30h al Centre d’Estudis Jurídics i de Formació Especialitzada (Ausiàs Marc 40, Barcelona).

 

Recommended Posts