22.04.2020 | Nota de prensa de Formació i Treball (https://www.formacioitreball.org/)
• La Fundació insereix 46 persones al mercat laboral ordinari durant els primers vint dies de període de pandèmia.
• La inserció d’aquestes persones durant el 2020 ha estat posible gràcies a diferents iniciatives, com són els itineraris d’inserció, el programa Incorpora i el projecte propi ‘Impulsa’t’.
• Supermercats, residències i serveis logístics han augmentat la demanda de personal durant les darreres setmanes.
Sant Adrià de Besòs, 22 d’abril de 2020.- La Fundació Formació i Treball ha incorporat al mercat laboral ordinari 2 persones al dia durant els primers vint diez de la crisi sanitària provocada per la COVID19. La inserció laboral de persones en risc d’exclusió social es manté en un 60% respecte al mateix període de l’any passat. Són 46 persones, que en molts casos creien que no hi havia més oportunitats laborals per elles, capaces de transformar la seva vida i trobar una feina en una situació de crisi com l’actual. La fundació, que durant la situació de pandèmia ha mantingut serveis essencials d’atenció als col·lectius vulnerables, continua treballant per aconseguir la inserció de persones en el mercat laboral ordinari.
A més dels serveis essencials que mantenim, el nostre objectiu principal en aquest període de màxima dificultat és preservar l’esperit de la missió: facilitar la inserció sociolaboral a les persones d’alta vulnerabilitat i recolzar-les en el seu moment vital. L’equip d’Acció social de la Fundació segueix orientant les persones participants en itineraris d’inserció i programes formatius així com acompanyant-les en els seus recorreguts professionals dins les empreses d’inserció.
En aquest sentit, les xifres confirmen la nostra resposta a les necessitats actuals d’inserció. Entre el 16 de març i el 5 d’abril de 2019 la Fundació va assolir la inserció de 77 persones en empreses ordinàries. Aquest any en el mateix període i en plena situació de crisi sanitària hem aconseguit la inserció de 46 persones al mercat laboral ordinari. És a dir, en període de pandèmia hem mantingut un 60% d’inserció respecte de 2019. La inserció d’aquestes persones ha estat a través de diferents projectes, entre els quals destaquem els itineraris d’inserció, el programa Incorpora i el programa propi ‘Impulsa’t’ de millora de l’ocupabilitat.
L’equip tècnic acompanya, orienta i forma les persones participants dels diferents programes. Es realitza un pla de treball individualitzat, que té per objectiu millorar la seva ocupabilitat, especialment, les competències transversals, que són totes aquelles que ens diferencien de la resta i fan que aportem valor afegit a un lloc de feina. L’objectiu final de l’acompanyament és facilitar la inserció laboral a l’empresa ordinària. En aquest sentit, la fundació ha adaptat el seu treball a la situació actual. Ara, les tutories i entrevistes de seguiment es realitzen a través diverses eines telemàtiques com missatgeria mòbil, videoconferències i plataformes formatives en línia. Es reforça l’acompanyament fent xarxa amb altres entitats i institucions que donen resposta a necessitats socials. L’Àrea d’intermediació manté contacte directe amb les empreses que realitzen serveis essencials per gestionar perfils que puguin necessitar cobrir. Supermercats, residències i serveis logístics han augmentat la demanda de personal durant les darreres setmanes.
Trobar l’oportunitat en l’adversitat
La Nadia (nom fictici), participant del programa Incorpora de l’Obra Social “la Caixa” és una d’aquestes 46 persones que ha trobat una oportunitat laboral en aquest context. Abans que es decretés l’estat d’alarma treballava en un restaurant de Sitges que va tancar portes i li va rescindir el contracte. Decidida a trobar una nova feina va contactar amb la Laila Houli, tècnica d’intermediació laboral i la seva referent a la fundació. Ara farà un més que treballa com a auxiliar sociosanitària. La previsió és allargar el contracte actual fins a finals d’any, amb una jornada més reduïda però amb possibilitats d’augmentar-la. Tot i el risc que podia suposar per a la seva salut, la seva posició és clara: “Treballar i ajudar a la gent que ho necessita. Penso només en la gent que tinc davant, imagino si fos la meva família i em poso els guants i la mascareta”, i a seguir al peu del canó. La Nadia és família monoparental amb dos fills a càrrec seu i té la determinació d’una lluitadora: “Jo vull seguir endavant. Vull lluitar més, no vull enfonsar-me. Ja em vaig enfonsar una vegada i no vull tornar-ho a fer. Jo em dic: he de seguir”. La Hayat encara el futur amb força i remarca que “tirarem endavant, junts ho podem aconseguir, hem de mantenir-nos despertes”.
La Paula (nom fictici) ha estat participant del programa Impulsa’t de la Fundació i exalumna del Curs de carnisseria i xarcuteria que s’ofereix des de l’Àrea de Formació de l’entitat, actualment treballa com a caixera i reposadora en un supermercat. Assegura que, com la Nadia, no ha dubtat en agafar la feina. “Afortunada o desafortunadament, s’ha hagut de donar aquesta situació a nivell global per aconseguir un contracte de treball. Són les contradiccions de la vida, i jo he aprofitat l’oportunitat, en cap moment vaig dir que no, no vaig pensar si m’interessava o no, vaig dir: sí, vull treballar”, explica.
Per la seva banda, l’Antonio ha estat treballador d’inserció a la delegació de la Fundació al Garraf. Actualment treballa com a operari de neteja en una nau logística, feina que va trobar en plena situació de pandèmia. Abans del contracte estava treballant de manera intermitent a través d’una ETT. “No vaig tenir cap dubte en agafar aquesta feina, jo em trobo bé i puc treballar i alhora ajudo als altres, en aquesta situació.” Considera que a ell l’han ajudat oferint-li una oportunitat laboral i ell ara ajuda en un servei essencial.
L’empresa d’inserció, una eina clau
Les empreses d’inserció són organitzacions que fan possible la inclusió sociolaboral de persones en risc d’exclusió, mitjançant l’activitat empresarial i acompanyades d’actuacions socials i d’inserció social, per a la seva posterior col·locació en empreses ordinàries o en projectes d’autoocupació. Formació i Treball ofereix una àmplia oferta d’iniciatives amb alt impacte social, visió mediambiental i sostenibilitat econòmica. És a dir, un espai laboral que permet a aquestes persones millorar el seu grau d’ocupabilitat d’una manera íntegra, en un marc sostenible i respectuós amb l’entorn.