01.10.2021 | Nota de premsa d’Amics de la Gent Gran

  • Avui, 1 d’octubre, s’ha celebrat a tot el món el Dia Internacional de la Gent Gran, i des de la fundació ens hem mobilitzat per fer un homenatge a totes les persones grans i reivindicar la defensa dels seus drets.
  • A les 20h hem il·lumimat la Sagrada Família com a acció simbòlica que pretén visibilitzar la soledat no desitjada i l’edatisme present en molts àmbits de la societat.
  • Demanem públicament un canvi en la definició de “vellesa” de la RAE, i farem una crida a la participació ciutadana per aconseguir-ho.

Aquest 1 d’octubre hem celebrat el Dia Internacional de les Persones Grans, una data fixada al calendari per l’ONU l’any 1990 que té com a objectiu retre homenatge i donar visibilitat internacional a les persones grans, així com posar el focus en els reptes socials que afronta la nostra societat per tal de garantir els seus drets.

Il·luminem la Sagrada Família per posar llum a la soledat

Amb motiu d’aquesta celebració, hem organitzat un seguit d’activitats per informar, sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania. L’acció més simbòlica i visible ha estat la il·luminació de la Sagrada Família amb el color blau d’Amics de la Gent Gran, que s’ha dut a terme avui les 20.00 i que romandrà encesa fins a les 24.00h, una iniciativa que pretén, precisament, visibilitzar la situació de soledat i l’edatisme que pateixen milers de persones grans al nostre país i la urgent necessitat de combatre-ho des de tots els àmbits.

Durant l’acte hem comptat amb la presència de més de 100 persones grans i persones voluntàries de l’entitat, que s’han sumat a una jornada amb la qual volem reivindicar i convidar a la reflexió. Aquest 1 d’octubre ha d’esdevenir un punt d’inflexió que contribueixi a revisar el model d’atenció a les persones grans, i a aconseguir una societat millor i més justa que garanteixi els drets de totes i tots, independentment de la nostra edat.

A banda d’il·luminar una icona reconeguda internacionalment com és el temple de la Sagrada Família, davant de la façana del naixement, hem dut a terme diferents activitats al llarg de tot el dia amb l’objectiu d’informar, sensibilitzar i mobilitzar a la ciutadania. Amb aquest mateix objectiu, a altres municipis del territori s’han organitzat activitats amb persones grans i voluntàries de l’entitat que s’han sumat a la celebració d’un dia tan especial i significatiu.

Comencem a reescriure la vellesa

Una altra de les accions principals que hem realitzat, i per la qual demanem la participació ciutadana, és la recollida de signatures de suport per aconseguir canviar la definició de “vellesa” que figura a RAE (Real Academia Española):

Vejez
1. f. Cualidad de viejo.
2. f. Edad senil, senectud.
3. f. Achaques, manías, actitudes propias de la edad de los viejos.
4. f. Dicho o narración de algo muy sabido y vulgar.

En el marc de la celebració de l’1 d’octubre i de la il·luminació de la Sagrada Família, fem una crida a tota la societat perquè reflexioni sobre el contingut d’una definició que considerem discriminatòria i no fa justícia a la diversitat de les persones grans i a la seva gran contribució a la societat. Tothom qui ho desitgi pot contribuir a aquest canvi de definició signant a la pàgina web de la campanya reescrivimlavellesa.org, un petit gest que ajudarà a combatre els estigmes i els prejudicis que afecten les persones grans.

COVID-19, gent gran i soledat

La pandèmia ha deixat al descobert com d’invisible i d’amagada està la gent gran i l’edatisme – discriminació per raons d’edat – existent en el nostre dia a dia.

Durant la pandèmia, les persones grans han estat el centre d’atenció, per la seva major vulnerabilitat davant de l’impacte del virus, però també pels prejudicis i els estigmes associats. S’han produït situacions de vulneració de drets, han patit discursos i mesures edatistes, i s’ha tendit a projectar una imatge de les persones grans que no es correspon amb la seva diversitat. D’altra banda, la situació de pandèmia ha fet aflorar la tensió existent que ja es vivia en el sistema de cures i atenció a la gent gran.

Segons l’informe “L’impacte de la COVID-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran” realitzat per l’Observatori de la Soledat d’Amics de la Gent Gran, el 41% de la gent gran manifesta un augment del seu sentiment de solitud durant la pandèmia, i fins a un 59% s’ha sentit més vulnerable. Cal reflexió crítica, unir esforços i compromís per part de tots els actors per evitar que es repeteixin situacions com les que han viscut les persones grans en els darrers mesos.

Moviment global i transversal

Aquest 1 d’octubre, com hem fet des de 1990, hem tornat a posar tots els nostres esforços en donar visibilitat a la soledat que pateixen milers de persones al nostre país i en sensibilitzar tota la societat sobre la necessitat de fer-hi front, des de tots els racons del planeta.

Les accions organitzades se sumen a les iniciatives que han dut a terme les entitats de la Federació Internacional, de la qual formem part, juntament amb organitzacions de França, Alemanya, Irlanda, Suïssa, Polònia, Romania, Canadà, Mèxic i Estats Units. Amb totes elles, hem celebrat aquest dia alçant la veu i reivindicant la defensa dels drets de les persones grans.

Recommended Posts