20170526_informe-delictes-sexuals-intress26.05.2017 | Intress va presentar el passat 18 de maig l’informe ‘Prevenció, detecció i intervenció dels delictes relacionats amb violència sexual’ on s’analitza l’estat actual dels delictes relacionats amb la violència sexual per contribuir a reconèixer aquesta realitat, així com identificar els programes disponibles a les diferents fases d’aquesta problemàtica.

L’informe té com a objectiu analitzar l’estat actual dels delictes relacionats amb la violència sexual i contribuir a reconèixer aquesta realitat, així com identificar els programes disponibles a les diferents fases d’aquesta problemàtica. Exposa que  les denúncies per abusos sexuals a menors han augmentat un 19% en els últims 5 anys, interpretant-ho com un increment de les persones que s’atreveixen a denunciar. Demostra la necessitat de plantejar una altre resposta des del conjunt de la societat, l’administració i les entitats socials.

Segons les dades oficials dels Mossos d’Esquadra, a Catalunya es van denunciar 679 agressions sexuals durant el 2016 i, a Espanya, es calcula que el 15% dels menors pateixen algun tipus d’abús al llarg de la seva infància, encara que els casos que s’acaben detectant no arriben ni a l’1%.

Pel que fa al perfil de les víctimes de violència sexual tant en adults com en menors, les xifres coincideixen en què:

  • entre el 80 i el 85% són dones
  • el 30 i 35% de les persones que sol·licita ajuda ho fa per fets transcorreguts en el passat
  • 7 de cada 10 persones ateses són menors d’edat
  • entre el 65 i el 70% té vincle familiar amb l’agressor
  • el 9% de les víctimes no coneixia de res a l’agressor

S’estima que un 1% dels homes encaixa en els criteris diagnòstics de la pedofília, però no tots acaben abusant d’infants i joves. Aquest perfil d’homes, denominats pedòfils abstinents -que no han arribat a passar a l’acció-, no estan rebent tractament o assessorament, pel que no s’està intervenint de forma preventiva. Cal destinar recursos per donar recolzament a aquest col·lectiu per tal d’evitar el seu pas a realitzar el delicte.

Als Centres Penitenciaris ha posat de manifest que la reincidència en agressors sexuals no tractats es troba en un 18,2%, mentre que la xifra de reincidència entre els agressors tractats és del 4,1%, disminució que demostra que la realització de tractament pot baixar en 14 punts la reincidència.

L’informe constata que ha disminuït la xifra d’interns a les presons des de l’any 2010 en un 10,4%, malgrat haver augmentat el número de denúncies. Una part d’aquesta disminució d’interns pot explicar-se per l’augment dels casos que s’atenen des del medi comunitari, en el marc de les mesures penals alternatives.

Recommended Posts