15.11.2016 | ‘Innovació social per aprendre i transformar’, article de Jordi Gusi, gerent d’ECAS, publicat a Social.cat.
Des de fa ja un temps que es parla de forma constant i repetitiva que cal innovar. Cal emprendre, cal avaluar, cal ser transparents, cal, cal… Cal fer moltes coses però els reptes quotidians fan que moltes vegades aixecar la mirada i dur a terme aquestes accions se’ns fa difícil i a voltes molt complex.
Al tercer sector social fa temps que s’innova, segurament molt més del que ens pensem; sinó com podria ser que amb pocs recursos haguem pogut donar tantes respostes als reptes socials?
Des d’ECAS, ja amb el govern del tripartit, i això ja fa anys, vam iniciar un programa d’innovació social. Posteriorment amb l’Ajuntament de Barcelona vam endegar un conjunt de seminaris sobre aquesta temàtica. També amb l’Obra social “la Caixa” vam iniciar un programa relacionat amb la innovació social per poder apoderar a les entitats i donar noves respostes a noves realitats.
D’aquests anys de treball conjunt hem extret tres elements bàsics. En primer lloc, la innovació sorgeix sobretot de les persones que formen part dels equips. És molt important fer fluir i crear espais perquè la gent de les entitats, tots i totes puguem innovar en el marc dels nostres programes d’intervenció social. Segon, perquè aquesta innovació tingui resultats plausibles cal organitzar-la, gestiona-la i avaluar-la. Si no ens organitzem bé, les propostes acaben en un no res. I per últim, es pot innovar en el servei, en el producte o en el procés però sobretot cal innovar per canviar les relacions de poder i així poder transformar realitats. Això passa per apoderar-nos i apoderar la comunitat.
Aquests tres elements es recullen en part a les experiències i taules rodones que el proper dimecres 23 de novembre organitzem des d’ECAS en el marc del ‘III Seminari d’Innovació Social: Atenció integral a la persona’ al Palau Macaya. Cal pensar de forma integral i sobretot transversal en temes d’ocupació, salut i serveis socials. Els reptes són grans, aprendre del que es fa a fora és important, però adaptar-ho a la nostra realitat encara ho és més. Us hi esperem!