04.07.2019 | Nota de premsa de la Fundació IReS

  • La primera associació privada en l’àmbit estatal en treballar en la reinserció social compleix 50 anys
  • A l’acte commemoratiu acudeix la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Esther Capella

Barcelona, 4 de juliol de 2019.─ La Fundació IRES va celebrar el passat dimarts 2 de juliol el seu 50è aniversari amb un acte commemoratiu a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

L’acte va reunir a diverses personalitats emblemàtiques del  Tercer Sector, de l’Administració i de l´empresa que han acompanyat al llarg de la història a la fundació així com aquells professionals que formen o han format part de l’entitat. Aquesta celebració marca l’inici d’un seguit d’activitats que es duran a terme durant un any per commemorar l’aniversari.

Andreu Soldevila, president de la Fundació IRES, va ser l’encarregat d’inaugurar la celebració fent referència a la unió d’esforços de totes les persones que van treballar per la permanència i la innovació constant d’un projecte que va néixer al 1969 com a Institut de Reinserció Social.

A la celebració, els convidats i convidades van poder gaudir d’una exposició fotogràfica i un documental audiovisual d’alguns dels passatges més memorables de la història d’IRES. La Sala de bàscules de l’Antiga Fàbrica Damm es va omplir dels records i la memòria de totes aquelles persones ateses, projectes endegats i equips de treball  que, d’una manera o altra, han contribuït a transformar la societat i a edificar comunitats més justes, integradores i inclusives.

La Natàlia Valenzuela, actual directora de la Fundació IRES va dedicar unes paraules d’agraïment i reconeixement a qui ha estat una figura clau en la història de l’entitat, la Montserrat Tohà. Amb 43 anys atresorats en IRES, l’exdirectora de la fundació va parlar sobre el passat i el futur de la construcció d’aquest gran projecte d’acció social i va remarcar que tot i haver estat testimoni de la transformació i el canvi, la missió d’IRES atén avui dia al mateix precepte: posar en comú projectes amb la finalitat de donar eines a famílies i persones,  generant un futur d’oportunitats.

En la seva intervenció a l’acte, la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella, definia la tasca social d’IRES com una aposta per a construir una societat més justa i solidària, que no deixi ningú enrere i que contribueixi a l’adhesió social. “Ens feu millor i ens ajudeu a mirar cap el futur amb esperança”, va afirmar la consellera.

Capella també va voler dedicar unes paraules en memòria de la Pilar Heras,  pedagoga, qui en la seva darrera trajectòria professional va exercir com a Directora General d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil i qui sempre va recolzar l’activitat de l’entitat: “fem nostra la voluntat irrenunciable per garantir els drets de tothom”.

La vetllada va comptar a més amb la presència i la intervenció de Pilar Solanes, cap de Departament de Salut i Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona; Francisca Alsina, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social; Xavier Puig, vicepresident de la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social-ECAS;  Elisenda Xifre, Presidenta de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència; Xavier Monzó, el President de l’Associació del 22@Network; Àngels Renom, professora de la Universitat de Barcelona i qui va ser primera assistent social de l’Institut de Reinserció Social; Carles Gómez, magistrat i membre del consell Assessor de la Fundació IRES a les Illes Balears.

 

Cinc dècades d’innovació

Abans d’esdevenir fundació, l’Institut de Reinserció Social va néixer al mes de juny de l’any 1969 com la primera associació privada sense ànim de lucre i professional d’àmbit estatal que va començar a treballar en l´àmbit de la reinserció. Ja en el seu primer any, va liderar la coordinació dels escassos recursos existents en aquell moment a Barcelona d’atenció a través de teràpia individual i treball social familiar per a persones que presentaven conductes delictives, dificultats d’adaptació i ex-recloses.

Durant anys posteriors i sota la inspiració dels sistemes de serveis socials experimentats a altres països europeus, IRES va posar en marxa programes socials de prevenció, treball familiar i terapèutics. Amb l’arribada de l’era democràtica als ajuntaments, les administracions públiques locals i autonòmiques van incorporar a la seva cartera de serveis socials molts dels programes de l’Institut de Reinserció Social, que va seguir generant altres programes de prevenció i atenció i desplegant-se en nous territoris com Girona I Balears.

Després de 20 anys d’incidència en els poders polítics i judicials, l’any 1996 es van incloure les Mesures Penals Alternatives al Codi Penal. A més, van sorgir nous programes de lluita contra la Violència familiar i de gènere, de prevenció de la drogodependència o la gestió de la Renda Mínima d’inserció.

Quatre dècades més tard, ja establerta com a fundació  privada, IRES comença a potenciar la creació de serveis i projectes innovadors com l’Aferra’t, Fils, Click, Impulsa i Casal en família, apostant sempre per adaptar-se al canvi i a les necessitats emergents dels col·lectius en situació de vulnerabilitat, fins arribar a treballar amb una atenció global de les persones i el seu entorn, una atenció integral a les famílies.

 

Fundació IRES

Som una fundació privada que treballa des de l’any 1969  en l’atenció integral a les famílies i les persones en situació de vulnerabilitat, acompanyant-les en els seus processos a través d’equips especialitzats en l’àmbit social, psicològic i educatiu

Recommended Posts