Taula inaugural amb Àngel Miret, Antoni Castellà i Marta Bàrbara, directora de Punt de Referència.

20.06.2013 |  La 1a Jornada Mentoria per a la Inclusió, celebrada avui a Barcelona, ha reunit més de 140 professionals i experts per compartir experiències de tot el món. En el marc de la trobada s’ha presentat un estudi que està realitzant la Universitat de Girona sobre els programes de Mentoria actius a Catalunya, que beneficien a més de 1.700 persones entre infants i joves en risc d’exclusió i voluntaris.

El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Anton Castellà; el gerent de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Àngel Miret; i el cap de l’Àrea d’Integració Social, Marc Simón, han inaugurat la primera edició de la Jornada Mentoria per a la Inclusió, que amb el lema ‘Cosa de dos, cosa de tots’ ha reunit al Palau Macaya de Barcelona més de 140 professionals per analitzar  els programes de mentoria social  de major impacte a nivell internacional.
El professor de la Universitat d’Illinois David DuBois (a la foto) ha reflexionat a la ponència inaugural sobre les claus per desenvolupar i avaluar programes de Mentoria efectiva per a infants i joves. Segons els seus estudis “la mentoria té beneficis en moltes àrees: des de la social i emocional fins a l’acadèmica”. A EEUU hi ha cada any més de 650.000 infants que tenen mentor/a i, segons  DuBois, “la mentoria és una solució win-win” que, no obstant això “ha de ser sistemàtica i rigorosa”.

Entre els participants s’hi han comptat també representants dels dos programes de major abast de les seves característiques a Europa: el director de Perach Internacional, en el qual hi participen el 20% dels estudiants universitaris d’Israel, i la directora de MentorNetwork, que en 10 anys ha atès a Dinamarca més de 7.000 dones joves. El professor Amos Carmeli, del programa Perach d’Israel, ha afirmat que “els joves poden fer miracles amb la guia adequada” i ha llençat un repte: “A Catalunya teniu milers d’estudiants. Si el 20% participés en projectes de mentoria, es canviaria la vida dels joves per sempre”.

Mette Österberg, directora de MentorNetwork, ha explicat el programa que emparella dones refugiades o immigrants amb dones daneses. L’objectiu del programa ‘My own way’ és ajudar a les joves participants en els seus somnis i ambicions en educació, temps lliure i carrera professional.

A la jornada s’ha presentat l’estudi d’avaluació dels programes de mentoria que realitza la Universitat de Girona, centrat en els beneficis dels programes en els infants i joves que, gràcies a la mentoria, compten amb una persona referent que facilita la igualtat d’oportunitats, la millora del seu desenvolupament personal i la prevenció de l’exclusió social. La mentoria inclou la intervenció d’un/a educador/a que ofereix suport i fa seguiment del procés.

 

Recommended Posts