12.05.2015 | La Taula del Tercer Sector ha presentat avui l’informe ‘Cap a una atenció integrada social i sanitària. Per un nou model centrat en les persones’, en el marc del cicle Catalunya Social. El politòóleg Joan Subirats ha fet l’exposició inicial del document i, a continuació, han intervingut en la taula rodona Enric Arqués, president del Fòrum de Salut Mental; Pilar Rodríguez, directora de la Unitat Operativa Sociosanitària d’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), i Lluís Viguera, director general de la Fundació Finestrelles. El consens sobre la necessitat d’avançar en la integració de l’atenció social i sanitària ha fet girar el debat al voltant dels beneficis que representaria i els obstacles a superar.
Joan Subirats ha assenyalat com els cinc grans mals de la situació actual la lògica centrada en els serveis, la fragmentació –“les persones tenen problemes, les institucions tenen negociats o departaments”–, la discontinuïtat, la descoordinació (que acostuma a amagar objectius diferents) i la mala distribució dels recursos. Posant èmfasi en el respecte a la diversitat i en l’autonomia de la persona com a valor essencial, Subirats considera la integració social i sanitària com un pas endavant cap a “la lògica de prestar suport a persones que poden i volen decidir” que contribueix, per tant, al benestar i a la participació activa. Un factor clau tenint en compte que el canvi de model inclouria un enfocament més preventiu: fins ara “hem donat més importància a curar que a cuidar”, la qual cosa explica la desproporció entre el sistema de salut i el de serveis socials. El nou paradigma afavoriria un major equilibri i la racionalització dels recursos mitjançant una estreta col·laboració entre els professionals d’ambdós àmbits.
Enric Arqués ha subratllat la dificultat d’integrar un dret universal (salut) amb un dret de concurrència (serveis socials), ja que el primer genera un grau de consens molt superior al segon, i ha considerat clau que la gent prengui consciència de fins a quin punt li afecta i li interessa el debat de la integració social i sanitària. Lluís Viguera ha remarcat que es tracta d’un debat sobretot polític, no tècnic, i ha reclamat que sigui obert “perquè ens afecta a tots”. En aquest sentit, ha recordat que l’objectiu és millorar l’atenció i ha argumentat que “l’economia és només una derivada, ja que no es tracta d’estalviar sinó de gastar millor”. Arqués ha corroborat que “no és una qüestió de sostenibilitat immediata”, sinó de canvi de model.
Pilar Rodríguez ha demanat “una sola mirada, centrada en les persones i no les estructures”, i ha recordat que la finalitat dels serveis socials és garantir el dret de les persones a viure amb dignitat, amb totes les implicacions que això comporta. En la pràctica, la “finestreta única” que es reclama no és física, sinó que consisteix en un referent que centralitza les problemàtiques i coordina tots els serveis que la persona necessita. A més, ha reivindicat el paper de la família com a “actor clau fins ara oblidat en el procés de crear un nou model” i ha celebrat els avenços assolits en termes de desinstitucionalització a favor de l’atenció en el domicili.
Dossier ‘Cap a una atenció integrada social i sanitària. Per un nou model centrat en les persones’ (PDF) | Nota de premsa de la Taula del Tercer Sector