29.04.2020 | Nota de premsa de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social

● Celebra que, finalment, s’aprovi perquè el reglament és “imprescindible i urgent” per desplegar completament la prestació i per assegurar-ne el correcte funcionament, però també recorda que s’ha validat “massa tard”: gairebé tres anys després de la seva aprovació, el juliol del 2017.

● “Ara més que mai la renda garantida de ciutadania ha de funcionar bé. El 100% de les persones que la necessiten han d’accedir-hi i tenir garantits uns ingressos mínims per cobrir les necessitats bàsiques, sobretot amb la greu crisi social que s’ha derivat de la COVID-19 i que farà estralls en la població més vulnerable” reclama la Taula del Tercer Sector al Govern, que alerta que l’ajut només arriba al 8% de la població en risc de pobresa a Catalunya mentre que la taxa de risc de pobresa és del 21% (IDESCAT, 2019).

● Valora positivament que el reglament hagi flexibilitzat algunes situacions que fan compatibles les rendes del treball amb rebre la prestació, com els contractes intermitents. Les entitats socials consideren que és una millora necessària perquè moltes de les persones tenen feines precàries i inestables. Tot i això, la prestació segueix deixant fora col·lectius com la major part dels joves de 18 a 23 anys, les persones sense llar o les persones migrades que no poden justificar el temps suficient de residència a Catalunya.

● Alerta que, a banda de millorar la cobertura, encara hi ha altres assignatures pendents perquè la prestació funcioni bé: millorar la quantia, aconseguir que els tràmits siguin més àgils, ràpids i flexibles i incloure els casos que falten perquè la renda garantida sigui compatible amb el treball.

● Està a l’expectativa de veure com la proposta del govern espanyol sobre l’ingrés mínim vital encaixa amb la renda garantida de ciutadania que hi ha a Catalunya.

Barcelona, 28 d’abril de 2020.- La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa i representa 33 federacions que aglutinen més de 3.000 entitats socials catalanes, celebra que, finalment, el Govern hagi donat llum verda al reglament de la Renda Garantida de Ciutadania, un pas “imprescindible i urgent” per desplegar completament l’ajut, posar en marxa els mecanismes de govern i control (com les comissions territorials) i, per tant, assegurar el correcte funcionament d’aquest dret social. Tot i això, la Taula recorda que s’ha validat “massa tard” perquè el vistiplau arriba gairebé tres anys després de l’aprovació de la prestació, el juliol del 2017.

“Ara més que mai la renda garantida de ciutadania ha de funcionar bé. El 100% de les persones que la necessiten han d’accedir-hi i han de tenir garantits uns ingressos mínims per cobrir les necessitats bàsiques, sobretot amb la greu crisi social que s’ha derivat de la COVID-19 i que farà estralls en la població més vulnerable” reclama la Taula del Tercer Sector al Govern, que alerta que l’ajut només arriba al 8% de la población en risc de pobresa a Catalunya. Segons les últimes dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (abril 2019), actualmente hi ha 127.000 persones beneficiàries de la renda garantida i complements, però que la taxa de risc de pobresa és del 21%, és a dir més d’1.500.000 persones (IDESCAT, 2019).

La Taula valora positivament que el reglament flexibilitzi part dels requisits i permeti compatibilitzar algunes rendes del treball amb la prestació, com els contractes intermitents. Les entitats socials consideren que és una millora necessària perquè moltes d’aquestes persones en situació d’emergència social tenen feines molt precàries i inestables. Tot i això, segueixen havent-hi col·lectius especialment vulnerables que queden fora de l’accés a aquesta prestació com ho són els joves d’entre 18 a 23 anys que no compleixin els requisits establerts pel reglament, les persones sense llar i les persones migrades que no poden acreditar els dos anys de residència a Catalunya, fet que afecta especialment els joves migrats sols que arriben al nostre país.

Per a la Taula, a més de millorar la cobertura i d’incloure aquests casos, encara hi ha altres assignatures pendents perquè la prestació funcioni bé. Per una banda, millorar la quantia perquè l’import per a una persona adulta és de 664€/mes i per a una família de dos adults i dos fills, de 1.196€/mes. Si partim de la base que la mitjana del preu del lloguer a Catalunya és de 698€/mes, l’import de per si ja és insuficient no només per cobrir l’habitatge sinó també per fer front a la resta de necessitats bàsiques (menjar, factures dels subministraments energètics, etc.). A més, cal una actualització de l’import perquè la renda garantida de ciutadania s’estableix a partir de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) que no s’actualitza des de fa 10 anys (2010). I, per l’altra, aconseguir que el procés de tramitació sigui més àgil, ràpid i flexible.

D’altra banda, la Taula està a l’expectativa sobre la proposta del Govern espanyol de l’ingrés mínim vital i com encaixarà, precisament, amb la renda garantida que hi ha a Catalunya. Caldrà veure la seva complementariat, la compatibilitat, la quantia, les condicions d’accés, com serà la coordinació entre les diferents Administracions, els tràmits a seguir, etcètera.

Recommended Posts