19.11.2019 | Nota de premsa de Lafede.cat

  • La campanya compta amb tres actes principals: el Dossier Crític “Justícia global” i la seva presentació al CCCB, un concert a la Sala Apolo el 10 de desembre i una Ruta de la Justícia global per Barcelona
  • El manifest i tota la informació de la campanya està recollida a la web justiciaglobal.cat
  • La campanya reivindica un canvi de rumb en les polítiques públiques, no només en cooperació, sinó també en tota la resta, per afrontar els nous reptes globals des de la Justícia global

Lafede.cat-Organitzacions per la Justícia global ha llençat la campanya «No serveix de res, si no és Justícia global», amb la difusió d’un vídeo i una acció de carrer a Les Rambles.  La campanya celebra els 30 anys de treball internacional de les ONG catalanes i el reivindica, tot defensant una visió més global de la seva feina i reclamant noves polítiques i pressupostos amb una dimensió més ambiciosament globals.

El 2019 és un any clau en l’agenda de la societat civil que treballa amb visió internacional. Se celebren 30 anys del naixement de la primera federació d’ONG de Catalunya, la Federació catalana d’ONG per al Desenvolupament; 25 de les acampades per demanar el 0’7 i del naixement del moviment altermundista a Seattle. Lafede.cat, fruït de la fusió d’aquesta primera federació amb la d’ONG de drets humans i la d’ONG de pau, vol reivindicar aquesta memòria, arrel històrica de les posteriors mobilitzacions contra la guerra, el deute extern o, recentment, a favor de l’acollida de persones refugiades. En un moment històric de retrocés de drets i llibertats i creixent autoritarisme arreu, Lafede.cat ha volgut aprofitar aquest 30 aniversari per reivindicar el valor i la utilitat del treball per la justícia global.

La campanya « No serveix de res, si no és Justícia global» arrenca amb un vídeo que qüestiona l’autoimatge complaent de «poble solidari»: activistes i receptors d’ajuda qüestionen la manera de treballar fins ara, si no s’actua sobre les causes que origen la pobresa, la desigualtat o la necessitat d’haver de cercar asil refugi a altres països. El leitmotive de la campanya #noserveixderes incideix en aquest aspecte i el manifest afirma que «ara ja sabem que no n’hi ha prou amb salvar milers de vides i aconseguir millores a molts pobles i comunitats, si el sistema segueix posant-los en risc permanentment i les desigualtats no paren de créixer».

Lafede.cat ha presentat la campanya amb una acció de carrer a les Rambles on els i les activistes han realitzat una performance per construir i reorientar l’agulla de la brúixola de la Justícia global tal com apareix al cartell de la campanya, i han llegit el manifest de la campanya. La imatge gràfica de la campanya és una brúixola trencada envoltada d’alguns dels símbols de la injustícia global, i un grup de persones mirant de reorientar l’agulla. «El món avança sense brúixola però 30 anys després volem reivindicar la lluita per la justícia global com a única manera de frenar un sistema capitalista depredador i inhumà», s’afirma al manifest de la campanya.

La campanya reclama un canvi de rumb en les polítiques públiques

El president de Lafede.cat Luca Gervasoni ha destacat que «ja no és responsable parlar d’un nord i un sud» i ha demanat una nova agenda global de prioritats socials i polítiques. La crisi econòmica, social i política al nostre propi país ha accelerat el canvi en la manera de treballar de les entitats i de la pròpia federació que ha adoptat el concepte i el repte de treballar per la justícia global. Amb la campanya Lafede.cat vol ajudar a popularitzar aquest concepte i explicar què implica treballar a totes les escales, del local a l’internacional, i abordar el treball contra la pobresa i la desigualtat de manera multidimensional, és a dir, incorporant a la perspectiva pacifista i noviolenta, de defensa de drets humans, feminista, anticolonial, antiracista i ecologista. La pròpia federació treballa en 10 temàtiques que reflecteixen aquesta mirada molt més àmplia i transversal (incidència política institucional, comunicació, educació, feminismes, pau i noviolència, migracions, empresa i drets humans, drets, llibertats i convivència i justícia climàtica).

La directora Pepa Martínez ha dit a la presentació de la campanya que Catalunya és un poble solidari però que calen governs i polítiques a l’alçada dels reptes que planteja un món global: «Fa 25 anys que reclamem el 0’7 del pressupost per aquestes polítiques públiques i estem al 0’14».  Entre el 2015 i 2018 els i les catalanes hem invertit en cooperació, pau i drets humans, via pressupostos públics de cooperació, l’equivalent a set euros per persona i any. Les entitats demanen un augment del pressupost i un compromís més ferm per part de tots els partits, i una major coherència de polítiques.

Lafede.cat convida per últim a la ciutadania a un major compromís i a «prendre consciència dels seus privilegis i de la seva responsabilitat en el manteniment d’aquest sistema suïcida i injust», i  a informar-se i treballar per la justícia global. A la web de la campanya justiciaglobal.cat es recullen diferents campanyes a les quals participar.

Activitats de la campanya: Dossier Crític, concert a l’Apolo i Ruta de la Justícia global

A banda del vídeo, la campanya inclou un Dossier monogràfic sota el títol “Justícia Global” fet en col·laboració amb Crític, últim Premi Nacional de Comunicació, on es dona una visió panoràmica de diferents problemàtiques globals. Es presentarà el dimarts 26 de novembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb la convidada internacional Marcia Tiburi, filòsofa i escriptora brasilera exiliada a Paris i autora del llibre “¿Cómo conversar con un fascista?”.

El 10 de desembre, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, Lafede.cat organitza un concert a la sala Apolo i comptarà amb Root Diamoons, Karamba, Koers i Adala & Siva. Finalment s’ha organitzat una «Ruta de la Justícia global» pel centre de Barcelona, on es visiten llocs on es cometen injustícies però també alguns dels èxits assolits en la lluita contra les injustícies. Serà el 14 de desembre.

Recommended Posts