14.11.2019 | Nota de premsa de Fundació El Llindar
- Un GarageLab és una aula equipada amb eines creatives de fabricació digital amb una metodologia que transforma els processos d’ensenyament, aprenentatge i creixement personal dels seus alumnes.
- 160 joves gaudiran d’aquest espai formatiu amb Cornellà de Llobregat que potencia l’ús de les competències digitals.
La Fundació El Llindar i la Fundación Orange impulsen un nou GarageLab a Cornellà de Llobregat. El programa GarageLab és una iniciativa de la Fundación Orange que proporciona, a l’àmbit de les Escoles de Segona Oportunitat, la formació i l’equipament necessaris per que es puguin desenvolupar, a través de l’entorn FabLab i el moviment maker, una proposta pels alumnes que transforma els processos d’ensenyament, aprenentatge i creixement personal.
Gràcies a l’acord assolit entre la Fundació El Llindar i la Fundación Orange, 160 joves d’El Llindar disposen,, des d’avui, d’un espai de 245m2, amb nova maquinària i un equip docent reforçat per impulsar nous i més ambiciosos projectes.
La Fundación Orange ha apostat pel projecte, impulsant i proporcionant el recolzament essencial: coneixement, formació, maquinària, entre altres. Per part seva, El Llindar ha sabut incorporar la fabricació digital com una eina educativa més dins la proposta formativa de l’Escola de Segona Oportunitat.
L’alumnat de diferents itineraris formatius incorpora el GarageLab al seu currículum formatiu de manera transversal, en el marc de la transformació de la metodologia educativa que està portant a terme l’entitat.
Ambdues organitzacions han volgut compartir aquest moment amb les institucions, empreses, fundacions i persones que ho han fet possible i que les han acompanyat durant part del procés.
A la inauguració, els propis joves han relatat la seva experiència i han mostrat als assistents la feina que s’hi desenvolupa.
L’alcalde de Cornellà de Llobregat, Antonio Balmón, la Directora General d’Innovació, Recerca i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, Mar Camacho i la Directora General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Joana Barbany, així como el President d’El Llindar, Pere Guardiola i la Directora Territorial de Relacions Institucionals d’Orange a Catalunya, Montserrat Cereza.
Tots ells han destacat la importància d’espais formatius que posin en joc les competències digitals i transversals (creativitat, autonomia, treball en equip i comunicació…), fonamentals pel segle XXI. D’aquesta manera, els GarageLab es converteixen en una palanca pel desenvolupament i progrés de la societat, posant especial èmfasi en el paper de la dona per potenciar el sector. Finalment, han destacat la importància de les aliances públic-privades, malgrat i que reconeixen que posen de manifest les debilitats del sistema educatiu. I en aquest punt, s’ha demanat el reconeixement d’Escoles de Segona Oportunitat com El Llindar, que fan propostes d’esperança, adaptades a realitats complexes i son una resposta pel sistema educatiu.
Què és un GarageLab?
Amb el programa GarageLab es busca combatre l’absentisme i reduir la taxa d’abandonament escolar d’alumnes de PFI i Escoles de Segona Oportunitat, millorant la motivació de l’alumnat i l’ocupabilitat gràcies a l’adquisició de competències digitals.
El projecte sorgeix de la creació d’una aula, un GarageLab, dins el centre educatiu. Aquesta aula és un espai amb identitat pròpia, ja que els alumnes són els protagonistes des del primer moment, al dissenyar i construir el GarageLab mitjançant tècniques de disseny participatiu i auto-construcció, acompanyats per professionals de l’arquitectura i el disseny. A continuació s’equipa aquest espai amb impressores 3D, impressora làser, impressora de vinils i kits de prototipatge electrònic per, més endavant, formar als docents en creació i fabricació digital, en el context maker i en metodologies d’aprenentatge actiu. Aquesta proposta persegueix que es transformin els processos d’ensenyament, aprenentatge i creixement personal. I no només amb l’equipament, si no amb una metodologia educativa basada en Design Thinking i Aprenentatge Basat en Projectes que busca potenciar l’aprenentatge de manera diferent i significativa. D’aquesta manera, els estudiants poden posar en pràctica les seves pròpies idees per atendre a qüestions del seu entorn que els preocupen, amb espais per reflexionar, investigar i generar idees, essent capaces d’organitzar el treball en equip, comunicar els seus èxits i sentint-se amb la capacitat d’enfrontar nous reptes tant dins com fora les aules.
Els primers resultats son molt esperançadors. Els grups que fins ara han utilitzat aquest espai, adquireixen noves i molt valuoses competències digitals pel seu futur personal, formatiu i laboral. Però, a més, milloren el seus resultats acadèmics i potencien competències transversals relacionades amb la disposició a l’aprenentatge, les relacions interpersonals, la creativitat, la iniciativa i l’autonomia.
Fundació El Llindar
La Fundació El Llindar és una Escola de Segona Oportunitat. És un lloc de vida que orienta i acompanya a adolescents i joves que es veuen exclosos del sistema educatiu i social. Impulsa actuacions educatives i professionalitzadores. Apostes per recorreguts formatius d’entre dos i quatre anys, personalitzats, en escenaris reals de treball. Acompanya la seva transició cap a la vida adulta, fomentant el seu retorn al sistema educatiu reglat, augmentat l’ocupabilitat per accedir en millors condicions al mercat laboral.