23.03.2020 | Comunicat de la Federació Catalana de Voluntariat Social

MANIFEST (PDF)

Davant la situació d’emergència provocada pel coronavirus, la Federació Catalana de Voluntariat Social, plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya que aglutina prop de 350 entitats,

CONSIDEREM QUE:

1. La situació és  molt greu i hem de prendre les mesures urgents.

2. En situacions com aquesta  hem de seguir les indicacions i recomanacions de les nostres administracions públiques.

3. Hi ha determinades organitzacions d’atenció a les emergències, com ara Protecció civil o Creu Roja, que es troben en situació de poder coordinar un moment tan complex i arriscat.

4. Mentre,  federacions i plataformes de voluntariat com la nostra, acceptem que el moment requereix consignes clares d’emergència i que, per tant, ens hem sumar, a mode d’altaveu, a les normes que ens arriben del Govern de la Generalitat.

5. Estem recomanant a totes les entitats d’aturar immediatament els voluntariats presencials en recintes hospitalaris, CAPs, centres penitenciaris, residències d’avis, domicilis, centres d’infància, centres oberts, d’atenció a la discapacitat, de salut mental, etc. I ho continuarem fent, mentre continuï aquesta fase greu de la situació.

En cas que, pel motiu que sigui s’hagi de mantenir algun voluntariat presencial, així com als professionals de determinats equipaments socials, han de gaudir de les mateixes proteccions que qualsevol altra personal sanitari que estigui en contacte permanent amb persones infectades, i així ho reclamem i exigim a les autoritats corresponents.

6. Estem assessorant les entitats que tenen programes de repartiment d’aliments, per exemple, o que coordinen espais de campanya per a persones sense sostre, que prenguin totes les mesures amb les persones voluntàries, que el Departament de Salut comunica. Evidentment, les han de prendre també amb les persones beneficiàries i amb les assalariades, però a nosaltres ens pertoca recordar-los els deures/obligacions que tenen contrets amb el seu voluntariat.

7. D’altra banda, a la FCVS temporalment no pugem cap oferta de voluntariat a la nostra Borsa si l’entitat no acredita que compleix les consignes de seguretat sanitària per a fer qualsevol activitat.

MANIFESTEM:

1. No toca que els governs locals, regionals/autonòmics, estatal creïn i obrin borses en línia perquè els ciutadans s’apuntin per a fer ‘quelcom al servei dels altres’ o perquè les entitats acreditin què necessiten en aquest moment.  Això s’està donant i és del tot temerari: aquestes persones no podran anar a fer res enlloc, i a més les entitats no els acolliran perquè justament han enviat a casa les persones voluntàries que ja hi col·laboraven, tot i ser persones preparades, formades i assegurades.

Les entitats no necessiten precisament més gent, sinó que se’ls doni temps per a repensar-se, revisar programes, diagnosticar la situació i poder reprendre la marxa. No es pot ser tan frívol amb el voluntariat ni amb la xarxa d’entitats expertes!

2. Plataformes com la nostra, ens trobem en condicions de fer el següent mapeig:

a) Quines són les noves necessitats que estan detectant les entitats a partir de la crisi.

b) Quins programes/serveis  es veuen ja obligades a suspendre.

c) Quins programes  es veuen amb capacitat d’adaptar davant la situació de crisi.

d) Quins programes es veuen amb capacitat de crear de nou per al que resta del 2020. Programes  socials enfocats des d’un altre angle (psicològic, afectiu, telemàtic, en línia)

Aquest és el valor afegit que podem aportar en un moment com aquest, que requereix reflexió i de dades.

3. Plataformes com la nostra, per tant, demanem que, un cop retornats a una certa normalitat, prevalgui el circuit que entre tots ens havíem donat,  per la via de l’aprovació de la Llei del Voluntariat i puguem comptar amb la col·laboració de les persones voluntàries seguint les pautes validades fins a l’inici de la crisi.

Recommended Posts