miradatercersector_filazero28.11.2019 | “El tercer sector social ha aconseguit ser reconegut i ser interlocutor, però cal que faci un pas endavant en la seva dimensió reivindicativa”, va afirmar ahir Joan Segarra, president de La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya i coautor d”Una mirada al tercer sector social‘ a la presentació del llibre, editat per la UOC.

L’acomanyava a la taula, moderada pel periodista Fidel Masreal, la també coordinadora de la publicació Sonia Fuertes, actualment comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona després d’una llarga trajectòria al tercer sector, en entitats d’atenció directa i federacions de segon i tercer nivell. “El sector s’ha de professionalitzar encara més i ‘plantar-se’ més sovint [davant les administracions], així com aprendre de la capacitat d’altres agents socials, com ara els sindicats”, va assenyalar l’expresidenta d’ECAS.

Des de la fila zero van intervenir alguns dels col·laboradors del llibre, que aborda qüestions com l’articulació i governança del tercer sector, la col·laboració publicosocial, la incidència política, la perspectiva de gènere o els vincles amb l’economia social. Teresa Crespo, també expresidenta d’ECAS i actualment membre de la Vocalia de Pobresa de la federació, va fer autocrítica i assenyalar un repte alhora en relació als vincles de les entitats amb la societat civil mobilitzada: “El 15-M i els indignats ens van interpel·lar directament i no vam ser capaços de sumar-nos-hi”.

Pel que fa a la col·laboració amb les administracions i la participació en el disseny de les polítiques socials, l’actual president d’ECAS, Xavier Puig, va posar el dit a la nafra de la distància entre els discursos i els fets: “Sobre el paper hi ha confiança i aposta pel tercer sector, però a la pràctica les lleis, els acords i els plans –entre els quals s’hi inclouen el de suport al tercer sector– no es doten dels recursos necessaris perquè les polítiques es desenvolupin realment i es facin efectives”.

miradatercersectorLa també coautora del llibre amb llarga trajectòria al sector, Laia Grabulosa, va aportar la perspectiva de gènere: “Som moltes dones al tercer sector social i això és una oportunitat per avançar cap a pràctiques de sororitat que contribueixn a l’erradicació de les desigualtats de gènere. És hora de teixir aliances i construir relacions de suport mutu”. I amb contundència va conclorue: “Si en som conscients, serem imparables”.

El vincle amb l’economia social i solidària el van fer Jordi Gusi i Andrea Balletbò, socis de la consultora Tàndem Social. Gusi va assenyalar la importància de les nostres accions com a “prosumidors, subjectes actius si som conscients del fet de consumir com a acte polític”, i Balletbò va apuntar la necessitat de “cooperativitzar sectors estratègics” per fer possible la transformació social que persegueix el tercer sector.

Recommended Posts