Skip to content

 

 

Núm. 232 | 04.06.2020

El tercer sector social celebra l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital com a primer pas cap a un nou sistema de garantia de drets 

Les entitats socials hem valorat positivament la nova prestació estatal per garantir un Ingrés Mínim Vital (IMV) a les famílies en situació de pobresa, si bé cal contextualitzar-la i ser conscients de les seves limitacions per continuar avançant cap un sistema de protecció i benestar social que deixi enrere definitivament l’assistencialisme i faci efectius els drets “de manera universal i no condicionada”, tal i com hem expressat des d’ECAS. Celebrem, per tant, l’IMV com a “instrument urgent i imprescindible per acabar amb la pobresa monetària”, però reivindiquem la prevenció i la justícia social recordant que “per combatre les causes de la vulnerabilitat i l’exclusió cal assegurar la igualtat d’oportunitats i l’equitat mitjançant canvis estructurals que passen per revisar a fons la fiscalitat, redistribuir les riqueses i posar les cures i la reproducció de la vida al centre”. La Taula del Tercer Sector ha celebrat també la mesura exigint “que els tràmits siguin àgils, accessibles i adaptats i que s’avanci cap a un model de finestra única que faciliti i promocioni l’autonomia i empoderament de les persones”.

Entrevista a Xavier Puig a la revista Alternativas Económicas

“El nostre Estat de benestar no ha tingut com a prioritat la inversió en política social” i cal “canviar el model: d’un assistencial a un altre comunitari, que apoderi les persones”. Així ho afirma el president d’ECAS en una entrevista (PDF) que publica el número de juny de la revista Alternativas Económicas. En relació a la crisi derivada de la pandèmia i a la reacció ciutadana, apunta que “necessitem una revolució, perquè la corrent globalitzadora neoliberal intentarà que res canviï”; i en concret pel que fa a l’atenció a les persones, defensa que “l’han de gestionar entitats que primin el no afany de lucre”. També es pronuncia a favor d’una fiscalitat més justa i de la renda bàsica universal, i alerta sobre l’increment dels discursos d’odi i l’estigmatització de determinats col·lectius.

Propostes per fer front a la crisi per la COVID-19 

El tercer sector ha plantejat diverses propostes per abordar les conseqüències de la pandèmia en l’àmbit social: la Taula ha presentat ‘16 mesures per fer front a la crisi generada per la COVID-19‘ i La Confederació ha fet públic el ‘Pla de mesures urgents per la reactivació econòmica del TSS #Covid-19’ que ha compartit amb el Govern en reunió amb el conseller Chakir el Homrani i diverses secretaries del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Compromís amb l’ecologia i defensa dels drets dels pobles indígenes durant la pandèmia  

Justícia i Pau s’ha sumat a la crida a favor d’una conversió ecològica integral i promou –juntament amb altres entitats, moviments i congregacions religioses i laiques de tot Catalunya– la campanya ‘Compromís amb l’ecologia global’. L’objectiu és “defensar la Casa Comuna del planeta i cada un dels humans que l’habiten amb les nostres actituds i opcions de vida”. D’altra banda, Lafede.cat subscriu el comunicat conjunt de diverses coordinadores, federacions i xarxes d’ONG que denuncia l’afectació de la pandèmia sobre les comunitats indígenes de diferents països i la inacció dels seus governs.

‘Caos o solidaritat’, article de Teresa Crespo a El Punt Avui 

En nom de la Vocalia de Pobresa d’ECAS, Teresa Crespo posa de manifest a ‘Caos o solidaritat’, publicat a El Punt Avui, que “les entitats socials constaten els efectes [de la crisi social derivada de la covid-19] en primera línia: la demanda de productes alimentaris s’ha triplicat i moltes famílies que viuen en infrahabitatges o en habitacions rellogades no saben si podran pagar el lloguer del proper mes”. Davant d’aquesta realitat, un ingrés mínim vital serà insuficient i apel·la a la “corres-ponsabilitat de la societat civil” com a contrapunt per afrontar la crisi a llarg termini. En aquest sentit, continua activa la ‘marató solidària’ del Projecte Lliures impulsat amb Òmnium i Coop57.

‘Doblegar la corba’, reflexió de Meritxell Campmajó a Social.cat 

Partint de la necessitat de ‘Doblegar la corba’ de les desigualtats, la coordinadora de la Comissió d’Àmbit Penitenciari i Execució Penal d’ECAS repassa en un article publicat avui a Social.cat les xifres de pobresa i precarietat a Catalunya. Meritxell Campmajó afirma que “no fem ús de la poderosa consciència col·lectiva per reclamar als nostres representants polítics que aquesta és una prioritat” i reivindica els recursos necessaris per fer-hi front: “Si la crisi sanitària l’estem resolent gràcies a l’esforç de moltes professionals de la salut a qui fem confiança i a que hi hem hagut de destinar mitjans extraordinaris, per què no ho fem també davant l’emergència social?”.

Recull de converses al fil del coronavirus 

Amb el diàleg al voltant de ‘La creixent vulnerabilitat de les persones migrades’ entre Lluís Puigdemont, director de la Fundació SER.Gi, i Mostafà Shaimi, professor de la Universitat de Girona, finalitza el cicle de converses organitzat per la Comissió Territorial d’ECAS a Girona i el Campus Cohesió i Compromis Social de la Universitat de Girona sobre ‘La cohesió social social en temps de la covid-19’. Les onze xerrades estan disponibles al nostre canal de YouTube.

Infants, adolescents i joves migrats sols: reportatge multimèdia i formació online 

SOS Racisme ha publicat el reportatge multimèdia ‘De infancia en peligro a infancia peligrosa’, fruit de la recerca periodística realitzada gràcies una beca del projecte Devreporter de LaFede.cat amb la col·laboració del col·lectiu Did L3nf – Contra la violencia i la cooperativa d’advocades IACTA. El webdoc deconstrueix l’imaginari narratiu racista i la hipervisibilització dels joves que sol acompanyar el relat dels ‘menors no acompanyats’ als mitjans de comunicació i revela el racisme institucional i els seus responsables. D’altra banda, l’associació Infancia, Cultura y Educación i el Consejo Independiente de Protección de la Infancia organitzen el curs online ‘Adolescentes migrantes sin referentes familiares’ per abordar la intervenció educativa en el nou escenari derivat de la covid-19. Del 29 de juny al 2 de juliol de 19 a 21:30h, inscripcions a formacion@a-ice.es.

Campanya per salvar l’àrea sociolaboral
de la Fundació Acollida i Esperança

La Fundació Acollida i Esperança ha iniciat una campanya extraordinària de captació de fons per donar continuïtat al Centre Especial de Treball Mansol Projectes, un dels serveis més afectats per la crisi del coronavirus. Amb el lema ‘Les Mans de Mansol’, té per objectiu recaptar fins a 190.000 euros. Actualment hi treballen 42 persones, la majoria amb certificat de discapacitat i en situació de molt difícil o nul·la entrada al mercat laboral ordinari. | Vídeo

Campanya de captació de fons per a l’atenció de persones amb intel·ligència límit 

Per tal de poder seguir atenent persones amb intel·ligència límit lleu durant el confinament, acidH ha iniciat la campanya de captació de fons KitCOVID IL a través de migranodearena.org. L’objectiu és recaptar 16.000 euros que es destinaran a personal, material sanitari i recursos per pal·liar la bretxa digital. | Col·labora | Vídeo

Adaptar la mentoria social al desconfinament 

La Coordinadora Mentoria Social ha elaborat un document de recomanacions per al desconfinament amb l’objectiu de resoldre els dubtes que puguin sorgir sobre la manera de dur a terme els projectes de mentoria durant el procés de desescalada. ‘El desconfinamiento en los proyectos de mentoría social’ ha comptat amb la participació de totes les entitats que formen part de l’organització.

Drets sexuals i reproductius 

L’Observatori Drets Sexuals i Reproductius ha llançat una enquesta per estudiar les percepcions i preocupacions de la població pel que fa a la salut sexual i reproductiva en el context de la covid-19. Completar el qüestionari requereix uns 10 minuts i totes les dades seran agrupades i tractades de manera confidencial d’acord amb la política de protecció de dades.

Suport telefònic
a víctimes de violència masclista 

L’Associació “in via” ofereix un nou servei d’assessorament i acompanyament psicoemocional telefònic a dones que pateixen violència masclista. El Servei d’Atenció Integral a la Dona (SAID) està operatiu durant el confinament de dilluns a divendres de 10 a 14h i de 16 a 18h, trucant al 93 220 97 31.

Festa final de curs ‘Acompanya’Art confinat’ d’AFEV 

AFEV organitza la seva jornada anual de compromís social per celebrar el final de curs ‘Acompany’Art’, enguany amb el subtítol ‘Confinat’. Donades les circumstàncies, la festa es farà a través del canal YouTube de l’entitat divendres 12 de juny a partir de les 18:30h, amb mostres artístiques i testimonis.

Taller ‘Teletreball en temps de covid-19’, 16 de juny 

La Xarxa NUST organitza el taller virtual ‘Teletreball en temps de covid-19 i més enllà’ el 16 de juny de 9:30 a 11h. S’hi exposaran les experiències de la Fundació Joia, Aigües de Barcelona i AQU Catalunya, i les empreses que formen la Xarxa NUST també compartiran els seus aprenentatges. Inscripcions a empresesnust@bcn.cat.

Tens companys i companyes

a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per l’Agència de Comunicació Social d’ECAS que s’adreça a totes aquelles persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, principal, 08003 de Barcelona.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2020 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1r | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar dades de la subscripció