02.01.2020 | Nota de premsa de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD)
Dins del marc del Dia internacional de les persones migrants, l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD ha presentat els resultats del pilot europeu Food Relations realitzat a l’Hospitalet del Llobregat al 2019 i la nova edició que es desenvoluparà a El Prat de Llobregat el 2020. Aquesta iniciativa portada a terme a Itàlia, Alemanya, Grècia i Espanya es basa en la creació de ponts de diàleg cultural i circuits d’inserció laboral i social per a dones migrades a través de la creació culinària.
L’acte, que s’ha celebrat a les cuines Cook & Taste Barcelona, ha reunit diferents actors que treballen en l’àmbit de les polítiques d’integració municipals, investigadors experts en migracions i entitats del tercer sectors dels àmbits de la sobirania alimentària i de la defensa dels drets de les persones migrants.
Durant l’esdeveniment s’ha anunciat que fruit del treball conjunt entre ABD i la Fundació Espigoladors, el 2020 es replicarà el projecte Food Relations al municipi del Prat de Llobregat, mitjançant les subvencions de Projectes Singulars 2019.
El pilot que s’ha presentat, impulsat per ABD, és una iniciativa orientada a la inserció social i laboral, que neix per apoderar a dones immigrants amb fills/filles a càrrec i que es troben en risc d’exclusió social. El projecte ha estat orientat a fomentar l’interès i aproximació entre diferents herències culturals des d’una perspectiva d’apoderament. Ha consistit en un procés comunitari amb perspectiva de gènere que s’ha basat en la cuina com a element inclusiu a través de les següents accions:
- Formacions professionalitzadores en els cursos Cuina intercultural comunitària d’aprofitament i Creació d’un producte alimentari propi dirigit a la comercialització a càrrec de la Fundació Espigoladors, organització sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari.
- Itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina a càrrec del programa Comunitat Activa d’ABD.
- Organització d’activitats comunitàries al voltant de la cuina amb la intenció de generar espais de trobada, en cooperació amb la Comissió d’Alimentació de la Taula de Salut Comunitària de Collblanc – la Torrassa.
UN PROJECTE COMUNITARI
Amb aquestes accions el pilot ha aconseguit la inserció de quatre de les dotze participants al mercat laboral formal i ha ofert una formació de 180 hores en cuina i creació de producte alimentari. En total, en el marc del projecte, 50 persones migrants han seguit itineraris individuals d’orientació i acompanyament a la recerca de feina i 500 veïns i veïnes de L’Hospitalet de Llobregat i 42 agents comunitaris s’han involucrat a les activitats de sensibilització.
Durant l’acte s’ha comptat amb la participació de la Generalitat de Catalunya a través del Director General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, Josep Vidal. També de l’Ajuntament de Barcelona a través de la Comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes i la Directora d’Interculturalitat, Laura Pérez; de l’Ajuntament de l’Hospitalet del LLobregat mitjançant Ernesto Carrión, Director de Ciutadania i Diversitat de la regidoria de Benestar Social; de l’Ajuntament del Masnou a través de la Tinent d’Alcalde i Coordinadora de l’Àrea de Comunitat i Persones, Cristina Ramos; de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, a través de la Regidora de Drets Socials i Ciutat Educadora, Bàrbara Ferrer i de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.
També s’ha comptat amb la presència de Blanca Garcés, investigadora sènior del CIDOB especialitzada en migracions i entitats socials i de sobirania alimentària com Zero Waste Bcn, Cooperativa Central Parc, Mescladís, Fundesplai, Melting Pot Barcelona, Cooperativa Mujeres pa’lante i Sobres Mestres. L’acte ha estat conduit per l’artista Marc Sempere del Col·lectiu Compartir Dona Gustet i s’ha dinamitzat seguint un taller de cuina intercultural de la mà de la Fundació Espigoladors juntament amb les participants del pilot Food Relations.
Durant el transcurs de l’activitat també s’ha presentat el documental Not Just Food de Bonobo Films, que ha seguit l’experiència del projecte Food Relations a l’Hospitalet de Llobregat, Freiburg (Alemanya), Milà (Itàlia) i Tessalònica (Grècia). En el documental s’expliquen les quatre iniciatives europees i es reflexiona sobre el paper que ocupa la gastronomia en la construcció de les identitats i la memòria, paper que la converteix en una potent eina de transformació i punt de trobada social.
Finalment, s’ha presentat la investigació L’alimentació com a mitjà clau d’inclusió i diàleg intercultural: Mostra de les lliçons apreses de les iniciatives europees, una selecció de 35 bones pràctiques europees escollides d’entre més de 300 projectes relacionats amb l’alimentació i el diàleg intercultural.